شخصیت کودکان براساس شنیدهها، گفتهها و عملها ساخته میشود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام سید علی رضا تراشیون، استاد حوزه و دانشگاه در همایش خانوادههای حوزویان که با موضوع شیوه تربیت مذهبی کودکان، عصر امروز در سالن اجتماعات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم برگزار شد، گفت: اگر بخواهیم کودکان را به صورت صحیح و اسلامی تربیت کنیم ابتدا باید ظرف تربیتی آنها را آماده کنیم.
وی ادامه داد: اگر ظرف تربیتی کودکان به صورت صحیح آماده نشود چیزی که در آن ریخته میشود آلوده خواهد شد.
حجتالاسلام تراشیون اظهار داشت: نخستین چیزی که ظرف تربیتی کودکان را آماده میکند لقمه حلال است، باید به کودکان لقمه حلال و طیب بدهیم تا ظرف تربیتی آنها آماده شود.
این کارشناس مذهبی تصریح کرد: البته تهیه و دادن لقمه حلال به فرزندان به معنای تربیت صحیح نیست بلکه لقمه حلال ظرف تربیتی کودکان را بالا میبرد و زمینه تربیت صحیح را در آنها ایجاد میکند.
مادران لقمه حلال را طیب کنند
حجتالاسلام تراشیون با بیان اینکه مادران باید لقمه حلالی را که پدران تهیه میکنند طیب و نورانی کنند، اظهار داشت: طیب کردن لقمه به وسیله مادران به این معنا است که مادران در تهیه غذا دقت کنند تا خدای نکرده غیبت نکنند چرا که غیبت کردن و یا انجام هر گناه دیگری در تهیه غذا بر روی طعام اثر منفی خواهد داشت.
وی افزود: در فرهنگ دینی آمده که فرد در هنگام تهیه غذا بهتر است با وضو باشد، یکی از اساتید اخلاق میگفت «طلاب هنگامی که به مسافرت میروند غذای راه خود را از منزل با خود ببرند و از غذاهای رستورانها راهی استفاده نکنند چرا که مشخص نیست این غذاها با چه حالتی تهیه شده و یا چه موادی در آن استفاده شده است».
این استاد حوزه و دانشگاه بیان داشت: باید مادران در هنگام تهیه غذا اهل ذکر باشند برای نمونه میتوانند از کلماتی مانند «سبحانالله» و یا صلوات برای پیامبر(ص) استفاده کنند، از نظر علمی نیز ثابت شده است که کلمات تأثیر مستقیمی بر اشیا دارد.
کار در خانه عبادت است
وی خاطرنشان کرد: بانوان باید بدانند که کار در خانه عبادت است و عبادت باید با توجه صورت بگیرد، در روایتی از حضرت زهرا(س) آمده «زنها خانهدار به خدا نزدیکتر هستند».
حجتالاسلام تراشیون در ادامه به روشهای تربیتی فرزندان اشاره کرد و گفت: کودکان بر اساس آنچه میبینند، میگویند و میشنوند تربیت میشوند و شخصیت آنها نیز با توجه به شنیدها، گفتهها و دیدهایشان شکل میگیرد.
وی اظهار داشت: برخی از کارشناسان میگویند تا سن هفت سالگی 70 درصد، حدود سیزده سالگی 90 درصد و تا سن بیست و یک سالگی 100 درصد شخصت افراد صورت میگیرد، در آموزههای دینی نیز پیامبر(ص) چگونگی تربیت کودکان تا سن بیست یک سالگی را بیان میکنند.
این استاد حوزه گفت: رسولالله(ص) میفرمایند «اگر تلاش کردید و دیدید که فرزندانتان تا این سن تربیت نشدند آرام به پشت آنها بزنید و بگوید خدایا من تلاش خودم را کردم ولی فرزندم اینگونه شد» و این روایت نشان دهند آن است که تربیت افراد تا سن بیست یک سالگی صورت میگیرد.
شخصیت کودکان با توجه به تقلید، تلقین و همانندی صورت میگیرد
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه شکلگیری بخشی از شخصیت کودکان با توجه به تقلید، تلقین و همانندی صورت میگیرد، ابراز داشت: کودکان تقلید پذیر هستند و هر آنچه میبینند، میشنوند و میگویند عمل میکنند از اینرو اگر کودکی در خارج از منزل کلام بدی را بشنود آن را در منزل تکرار میکند.
وی بیان داشت: اگر والدین نسبت به حرکتهای کودکان که به سبب تقلید صورت میگیرد موضعگیری مناسب نداشته باشند سبب نهادینه شدن این رفتار تقلیدی در وجود آنها میشوند و مانند این است که چاقوی تیزی به کودک داده شده که نمیتواند آن را کنترل کند و این خود برای کودک خطرناک است.
حجتالاسلام تراشیون با بیان اینکه یکی از دلایل تأثیر گذار در تربیت کودکان دیدن است، بیان داشت: باید والدین در رفتارهای خود بسیار توجه داشته باشند حتی در چگونگی غذا خوردن خود نیز دقت کرده و با هم به ادب و محبت رفتار کنند چرا که کودکان از آن چه میبینند تأثیر میگیرند.
چیدمان منازل به صورت اسلامی باشد
وی خاطرنشان کرد: والدین تا آنجایی که ممکن است عبادات خود مانند نماز یا قرآن خواندن را در جلوی چشم فرزندان خود انجام بدهند، چیدمان محیط منازل خود را به صورت اسلامی و مذهبی انجام بدهند و از نصب تصاویر حیوانات در اتاق کودکان جلوگیری کنند چرا که این تصاویر بروی شخصیت آنها اثر منفی دارد و ممکن است شخصیت آنها تندخو شود.
این کارشناس مذهبی با اشاره به ضرورت توجه به استفاده مجسمهها در چیدمان منازل ابراز داشت: ما وظیفه نداریم که خانههای خود را زیبا کنیم بلکه مأموریت ما آن است که فرزندان خود را تربیت کنیم، باید در خانه آیات قرآن و ادعیه نصب کرد و حتما نام چهارده معصوم(ع) در منازل باشد.
نام چهارده معصوم در خانهها نصب شود
وی افزود: نگاه به اهلبیت(ع) عبادت است و وقتی فرد به نام مبارک این بزرگواران نگاه میکند در وجود او نورانیت ایجاد میشود و نتیجه این نورانیت افزایش محبت فرد نسبت به ائمه(ع) است.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه باید در عرصه تربیت یک مدیریت تربیتی داشته باشیم، گفت: تربیت کردن مانند چیدن قطعات پازل است و اگر این قطعات کنار یکدیگر به صورت صحیح چیده شوند شکل صحیحی از تربیت صورت میگیرد.
مادران مؤثرترین افراد بر شخصیت کودکان هستند
وی ادامه داد: مادران مؤثرترین افراد در شکل گیری شخصیت کودکان هستند چرا که پدران به سبب مشکلات و کار زیاد در منزل حضور زیادی ندارند از اینرو مادران باید در رفتارهای خود توجه داشته باشند و والدین باید بدانند تربیت کودکان همانند انجام یک مأموریت است که نمیتوان با هیچ چیزی عوض کرد.
این استاد حوزه خاطرنشان کرد: در روایتی ازپیامبر(ص) نسبت به امیرمومنان(ع) آمده «یا علی اگر یک فرد به وسیله تو تربیت شود بهتر از همه چیزهای است که خورشید به آن میتابد» و والدین نیز باید بدانند تربیت یک فرزند صالح پاداش و اجر زیادی دارد.
حجتالاسلام تراشیون با بیان روایتی از حضرت زهرا(ع) ابراز داشت: یکی دیگر از عواملی که در تربیت کودکان اثر دارد شنیدن است، اگر والدین با یکدیگر دعوا کنند در کودکان اثر خواهد گذاشت حتی فرزندی که در رحم است نسبت به آنچه مادران عمل میکنند در آنها اثر میگیرند.
مادران در دوران حاملگی در مجالس مذهبی شرکت کنند
این مبلغ حوزوی گفت: بهتر است مادران در دوران حاملگی در مراسمهای مذهبی مانند روضههای سیدالشهدا(ع) شرکت کنند البته در مراسمهایی که دارای محیط ملایمی است و اگر محیط آن شوک عصبی ایجاد میکند شرکت نکنند.
وی در پایان افزود: برای کودکان باید آیات قرآن خوانده شود، محیط آرامش بخشی در خانه برای آنها ایجاد کرد و والدین بدانند که رفتارهای آنها بر روی فرزندان اثر خواهد داشت، در روایتی از امیرمنان(ع) آمده «مراقب فکرت باش که گفتارت را میسازد، مراقب گفتارت باش که عملت را میسازد و مراقب عملت باش که شخصیتت را میسازد»./993/پ201/ن