۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۱۸:۱۲
کد خبر: ۱۶۴۳۵۲
استادیار دانشگاه تهران:

روحانیت بین حکومت و مردم نقش یک جامعه مدنی را ایفا کرده است

خبرگزاری رسا ـ استادیار دانشگاه تهران: در صد سال اخیر و پیش از آن روحانیت بین حکومت و مردم نقش یک جامعه مدنی و میانجی‌گر را ایفا کرده است، بنابراین این جامعه مدنی اگرچه از نوع غربی خودش نبوده ولی اهمیت اساسی در جامعه ما داشته است.
روحاني در قاب سينما

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، مسعود کوثری، استادیار و مدیر گروه ارتباطات اجتماعی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در نخستین همایش روحانی در قاب سینما با موضوع بازنمایی روحانی در سینما و تلویزیون ایران در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد با اشاره به موضوع مقاله خود «اسطوره بازگشت به روحانی»، گفت: در صد سال اخیر و پیش از آن روحانیت بین حکومت و مردم نقش یک جامعه مدنی و میانجی‌گر را ایفا کرده است، بنابراین این جامعه مدنی اگرچه از نوع غربی خودش نبوده ولی اهمیت اساسی در جامعه ما داشته است.


وی با اشاره به این‌که با آغاز انقلاب اسلامی ما وارد فاز جدیدی شدیم و با توجه به نیازهایی که انقلاب اسلامی داشته، روحانیان وارد مشاغل مختلفی شدند، گفت: سه فیلم طلا و مس، زیر نور ماه و مارمولک نشان می‌دهند که، روحانیان در یک جاهایی از جامعه فاصله گرفتند و یا مسایلی در جامعه وجود دارد که شاید روحانیان پاسخ مشخصی برای آن ندارند، بنابراین این سه فیلم به این موضوع پرداخته که آیا روحانیان و به ویژه طلبه‌های جوان می‌توانند رابطه خودشان را با این جامعه در حال تحول تنظیم کنند.


کوثری اظهار کرد: ما اسم این تنظیم مجدد را گذاشته‌ایم اسطوره بازگشت روحانی، به عبارت دیگر ما از تیپ روحانی‌سیاست‌مدار که به دلیل مشاغل مختلف سیاسی بعداز انقلاب باب شده است، روحانی‌مردم‌سیاست‌مدار داریم؟ یعنی یک رابطه‌ای که از میان مردم به سمت سیاست می‌گذرد، تناسب نشانه‌هایی که ما در این فیلم‌ها دیدیم، مردم، مسجد، عبادت، اخلاق، راه خدا، خدمت به خلق، مردم‌داری و حتی عشق به همسر و خانواده یک رابطه جدید را در این مساله بیان می‌کند.


این استادیار دانشگاه گفت: در هر سه فیلم روحانی یک فرد عادی است که از طبقات متوسط و پایین جامعه برخاسته، در هر سه فیلم ما با مشکلات خانوادگی مواجه هستیم و کانون توجه در آن‌ها خانواده است، در هر سه فیلم خانواده دچار یک نوع گسیختگی است که دخالت روحانی می‌تواند آن‌را اصلاح کند.


کوثری اظهار داشت: نکته دوم در این سه فیلم ما این است که تعارضی داریم بین جوانان و دین و این‌که روحانیان چگونه می‌توانند این مشکل را حل بکنند ویک پیوند مجدد بین جوان و دین برقرار بکنند و نکته مشترک در سه فیلم مطرح کردن مسجد است با کارکرد جدید که یک‌مقدار کارکرد سیاسی آن کنار می‌رود و کارکردهای اجتماعی آن نشان داده می‌شود، در هر سه فیلم سبک زندگی ایرانی و اسلامی مطرح می‌شود.


وی گفت: در این زندگی عنصر اصلی اخلاق عملی است، علت نام گذاری این مقاله به اسطوره بازگشت روحانی این است که مساله بازگشت به مردم به عنوان یک عنصر اساسی مطرح می‌شود، در این گفتمان عناصری که در کنار بازگشت روحانی مطرح می‌شود یکی خانواده است به عنوان کوچک‌ترین و اصلی‌ترین عضو جامعه، عبادت است که طرح جدیدی از آن با عنوان عبادت یک عمل جمعی مطرح می‌شود، مسجد است که نقش جدیدی پیدا می‌کند و محل حل مشکلات اجتماعی نشان داده می‌شود، محبت و عشق است که با یک مفهوم دینی از نو مطرح می‌شود، تو به است که یک راه بازگشت است، موسیقی به عنوان یک عنصری که در خانواده وجود دارد در حد شرعی خودش به آن پاسخ داده می‌شود، به جوان و ارتباط با جنس مخالف پاسخ داده می‌شود، کمک به مردم نیازمند و جدا کردن لباس از روحانی است./9595/پ202/ن

ارسال نظرات