به مناسبت سالروز میلاد حضرت سجاد؛
ویژهنامه «سیدالساجدین» در فضای مجازی منتشر شد
خبرگزاری رسا ـ ویژهنامه «سیدالساجدین» به مناسبت سالروز میلاد حضرت سجاد(ع) در فضای مجازی منتشر شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ویژهنامه «سیدالساجدین» شامل بخشهایی همچون مقالات، ، متن زیارت حضرت سجاد علیه السلام به همراه صوت، صحیفه سجادیه صوتی، کلیپ و تصاویر ویژه ولادت حضرت سجاد علیهالسلام در پایگاه اینترنتی دانشآموختگان جامعةالمصطفی منتشر شد.
از مقالات این ویژه نامه میتوان به موضوعاتی همچون خلاصهای از زندگی امام سجاد علیه السلام، مادر امام سجاد علیه السلام، آیا شهربانو مادر امام سجاد علیه السلام هست یا نه، سادات حسینی به چه کسانی می گویند، راهکارهای معرفت امام سجاد علیه السلام، امام سجاد علیه السلام سرچشمهی کمالات انسانی، فصاحت و بلاغت امام سجاد علیه السلام، اخلاق امام سجاد علیه السلام، امام سجاد علیه السلام از مدارا تا خشونت و تربیت از دیدگاه امام سجاد علیه السلام اشاره کرد.
پرتوی از مبارزات امام سجاد علیه السلام، امام سجاد علیه السلام و دفاع فرهنگی، سیاست و حکومت در سیره امام سجاد علیه السلام، اوضاع سیاسی عصر امام سجاد علیه السلام، حوادث کربلا، حضرت زین العابدین علیه السلام تداوم بخش عزت و افتخار حسینی، امام سجاد علیه السلام از کربلا تا شهادت، صحیفه سجادیه، مرکز اطلاع رسانی جهانی و الهی، امام سجاد علیه السلام از دیدگاه اهل سنت، جلوه هایی از سخنان امام سجاد علیه السلام، صحیفه سجادیه، سجاده عشق(داستانهای برگزیده از صحیفه سجادیه)، چهل حدیث گهربار از امام سجاد علیه السلام و پیامک به مناسبت میلاد امام سجاد علیه السلام برخی دیگر از مقالات این ویژهنامه هستند.
راهکارهای معرفت امام سجاد علیه السلام
در این مقاله به بخشی از راهکارهای معرفتی امام سجاد(ع) پرداخته شده که به این شرح است:
چرا امام، «سجاد» لقب یافت
جابر جعفی از حضرت باقرالعلوم علیه السلام بازگو میکند که فرمود: «پدرم، هیچ یک از نعمتهای الهی را یاد نمیکرد، مگر آنکه سر به سجده مینهاد، هیچ حادثه ناگواری از او رد نمیشد، جز آنکه سجده میکرد، هیچ نیرنگ حیلهگری از او دفع نمیگردید، مگر آنکه سر به سجده مینهاد، از هیچ نماز واجبی فراغت نمییافت، مگر اینکه به سجود میرفت، هرگز موفق به اصلاح و آشتی بین دو نفر نمیشد، جز آنکه سجده شکر به جای می آورد، نشانههای سجود در تمام اندام سجدهاش آشکار بود، از این رو ایشان را «سجاد» نامیدند».
نقش نگین انگشتر امام
در آن عصر مهم ترین جمله و شعار خویش را در نگین انگشتری حک و مواضع خود را از این راه به همگان اعلام میکردند، در زمینه نقش نگین حضرت سجاد علیه السلام، آذین عابدان همه تاریخ، سه جمله در روایات معصومین علیهمالسلام آمده است، امام باقر علیه السلام فرموده است: «نقش نگین انگشتر پدرم، عبارت «العزة لله» بود».
و این، چه زیباست در عصری که نماینده یزید از همه مردم مدینه به عنوان «برده یزید» و غلام و کنیز او پیمان بیعت میگیرد، و هرکس بیعت نکند، بدون محاکمه اعدام میشود، امام با شعار «عزت از آن خداست» ، اقتدار دروغین آنان را درهم میشکند.
امام کاظم علیه السلام فرموده است: «بر نگین انگشتر پدرم این جمله نگارش یافته بود، خزی و شقی قاتل الحسین بن علی؛ رسوا و بدبخت است آنکه حسین بن علی علیه السلام را کشت».
این اعلام موضع در شرایطی است که میخواهند جریان کربلا برای همیشه فراموش شود و یزید و امویان تبرئه گردند و عاشورا، خطای مأموران جزء قلمداد گردد .
امام صادق علیه السلام میفرماید: «نقش نگین علی بن الحسین علیه السلام عبارت «الحمد لله العلی العظیم» بود.
البته این احادیث با هم ناسازگار نیست، زیرا حضرت انگشترهای متعددی داشته و در هر شرایط، شعار مناسب آن روز را بر نگین انگشتر خویش حک فرموده است.
حوادث مهم عصر امام
قیام توابین به رهبری سلیمان بن صرد خزاعی، قیام مدینه به رهبری عبدالله بن حنظله غسیل الملائکه(واقعه حره)، سنگباران و آتشباران کعبه معظمه از سوی نظامیان یزید، قیام مختار بن ابی عبیده ثقفی، حکومت عبدالله بن زبیر در مکه، حکومت مروانیان در شام و قیام خوارج و عبدالرحمن بن محمد بن اشعث، علیه حجاج در سال های 81 تا 83 هجری قمری از مهمترین حوادث سیاسی، اجتماعی عصر امام سجاد(ع) است.
در تحلیل مواضع و رفتار و گفتار آن بزرگوار، شناخت کم و کیف این حوادث نقش مؤثری خواهد داشت.
مهم ترین اقدامات امام علیه السلام
تداوم بخشی و تفسیر درست حادثه عاشورا و جلوگیری از تحریف آن، پرورش رهبر آینده امت اسلامی حضرت باقرالعلوم علیه السلام و فرزندانی همچون: عبدالله باهر و زید شهید و مجاهد، اسوه آمران به معروف، نشر معارف قرآن و فرهنگ اسلام در قالب دعا و نیایش، نظارت و هدایت اندیشمندان و فقها و قرای جامعه اسلامی و حمایت سیاسی، مادی و معنوی از بردگان به عنوان مظلوم ترین گروههای اجتماعی و تلاش برای هدایت و آزادی آنان از مهمترین اقدامات امام سجاد(ع) در دوران امامت خود بود.
سفرهای امام زین العابدین علیه السلام
سفر جهادی، تبلیغی از مدینه به مکه و کربلا تا بازگشت دوباره به شهر پیامبر همراه با بانوان حرم حسینی.
سفرهای عبادی، زیارتی و تربیتی به همراه کاروان های حج از مدینه و احیانا از کوفه برای حج و عمره.
سفر تحمیلی و بازداشتگونه در عهد عبدالملک بن مروان، که آن بزرگوار را به قصد ارعاب و تهدید از مدینه به دمشق بردند.
سفر زیارتی، تربیتی به کوفه و نجف و آموزش روش زیارت امیرمؤمنان و امام حسین علیهما السلام از جمله تعلیم دعای عمیق و عرفانی به ابوحمزه ثمالی و شاید بتوان گفت بنیانگذاری حوزه علمی نجف.
پاسداری از مقام نبوت
امام سجاد علیه السلام در غالب دعاهای صحیفه سجادیه مکرر، قبل و یا بعد از هرگونه درخواست از خدای متعال، به حمد و ثنای الهی میپردازد و بر پیامبر و آل آن بزرگوار صلوات میفرستد و شیوه دعا کردن را آموزش می دهد و حرمت رسول اکرم صلی الله علیه و آله وسلم را پاس می دارد ولی هرگز رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم و ارتباط نسبی خویش با آن بزرگوار را راه دستیابی به امکانات دنیوی قرار نداده است.
صاحب کشف الغمه در ج دو ص 93، این عبارت را از آن امام همام نقل کرده است: «ما اکلت بقرابتی من رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم شیئا قط؛ هرگز به دلیل خویشاوندی با رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم چیزی نخوردهام».
ایثارگر بزرگ
امام باقر علیه السلام فرموده است که پدرش حضرت علی بن الحسین علیه السلام دوبار کل دارایی خود را با خدا قسمت کرد.
همان بزرگوار فرموده است که امام سجاد علیه السلام شبها انبان بزرگی از نان بر پشت مینهاد و به نیازمندان صدقه میداد، ابوحمزه ثمالی و سفیان ثوری هردو نقل کرده اند که آن بزرگوار میفرمود: «ان صدقة السر تطفیء غضب الرب؛ به راستی صدقه پنهانی خشم پروردگار را فرو مینشاند»، پس از شهادت امام سجاد علیه السلام معلوم شد آن بزرگوار مخارج صد خانواده نیازمند را بر عهده داشته است.
امام آزادی بخش
عبدالعزیز سید الاهل نوشته است: امام چهارم بدون آنکه نیازی به نیروی کار بردگان داشته باشد، آنها را میخرید و آزاد میکرد و برخی گفتهاند: امام چهارم هزار برده را در راه خدا آزاد کرد، بردگانی که از این موضوع اطلاع داشتند، همواره خود را در معرض دید امام سجاد علیهالسلام قرار می دادند تا شاید حضرت، آنان را خریداری و آزاد کند و آن بزرگوار، هر ماه و هر روز به آزاد کردن بردگان خویش میپرداخت به طوری که لشکری از بردگان آزاد شده(شامل مرد و زن) پدید آمد، همگی موالی و آزادشدگان آن بزرگوار بودند .
خفقان حاکم بر عصر امام
خود آن بزرگوار فرموده است: «تعداد دوستان واقعی ما در مکه و مدینه به بیش از بیست نفر نمیرسد».
یک روز به آن بزرگوار گفتند: حال شما چطور است، فرمود: «همه اهل اسلام به برکت پیامبر خدا صلی الله علیه و آله وسلم به آرامش و امنیت رسیدند ولی ما به دلیل انتساب به آن بزرگوار، در حال ترس و وحشت زندگی میکنیم».
حجاج بن یوسف(قاتل سعید بن جبیر و قنبر، غلام با وفای مولا) که از خونریزی لذت میبرد، یکصد و بیست هزار نفر را در عراق کشت، پس از مرگ وی در زندانهایش پنجاه هزار مرد و سی هزار زن به صورت مختلط زندانی بودند، در زندانهایی که سقف نداشت و حجاج از سوی عبدالملک بن مروان از سال 75 تا 95 هجری حاکم تامالاختیار عراق، فارس، کرمان، سیستان، خراسان، عمان، یمن، موصل، حلوان، مدائن، بلاد ارمنیة، آذربایجان، اران، حوران، ماهین، ری و اصفهان بود.
راز شهادت امام سجاد(ع)
در مقاله دیگری از این ویژهنامه میخوانیم: موضع گیریهای قاطع و پر صلابت امام سجاد(ع) در برابر هشام بن عبدالملک(دهمین خلیفه اموی) و عظمت روز افزون امام(ع) در میان مردم، به ویژه در میان مردم حجاز موجب شد که هشام به قتل امام سجاد(ع) کمر بست، برادر او ولید بن عبدالملک، به دستور او، آن حضرت را مسموم کرده و به شهادت رساندند، آن بزرگوار به جرم دفاع از حیثیت اسلام و مبارزه با طاغوت های اموی و مروانی، شهد شهادت نوشید، چند روز در بستر شهادت آرمیده بود، معالجات سودی نبخشید، او در لحظه آخر عمر همان وصیت پدرش را بازگو کرد و فرمود: «هنگامی که پدرم امام حسین(ع) وفات کرد، ساعتی قبل مرا به سینه اش چسبانید و فرمود، یا بنی ایاک و ظلم من لایجد علیک ناصرا الا الله؛ ای پسر جانم، بپرهیز از ستم کردن بر کسی که یاوری برای انتقام تو، جز خدا ندارد»، نیز به پسرش امام باقر(ع) فرمود: «پسرم، تو را به همان سخن وصیت میکنم که پدرم هنگام شهادت مرابه آن وصیت کرد: «یا بنی اصبر علی الحق و ان کان مرا؛ ای پسر جان، در راه حق صبور و مقاوم باش گرچه تلخ و رنج آور باشد».
به این ترتیب آن امام همام بعد ازنهضت عظیم امام حسین(ع) پس از حدود 35سال مبارزه به صورتهای گوناگون، در 75سالگی به لقاءالله پیوست و با خون سرخ خود پای نهضت خونین پدرش را امضا کرد.
او در فرازی از صحیفه سجادیه که از گنجینههای بزرگ معارف و عرفان است و ازاو به یادگار مانده، به درگاه خدا چنین عرض میکند:«اللهم انی اعتذر الیک من مظلوم ظلم بحضرتی فلم انصره؛ خدایا، من از پیشگاه تو عذرخواهی می کنم در مورد مظلومی که در برابر من به او ستم شده، و من به یاری او نشتافتهام، خدایا، به من دست و نیرویی ده تا بتوانم بر کسانی که به من ستم میکنند پیروز شوم و زبانی عنایت فرما تا در مقام احتجاج و استدلال برمخالف چیره شوم و اندیشهای ده تا نیرنگ فکری دشمن را درهم شکنم و دست ستمگران را از تعدی و تجاوز، کوتاه سازم».
ویژهنامه «سیدالساجدین» به مناسبت سالروز میلاد حضرت سجاد(ع) با تهیه و تنظیم سعید بوداقی در فضای مجازی دانشآموختگان جامعةالمصطفی به نشانی اینجا منتشر شده است./907/ت302/ن
ارسال نظرات