اخبار فرهنگی خراسان رضوی
به گزارش خبرگزاری رسا در مشهد به نقل از روابط عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، همزمان با فعالیت مرکز «صدای بیمار» در بیمارستان قائم (عج)، به همت دفتر نهاد رهبری واحد پاسخگویی به سؤالات شرعی و گفتمان دینی نیز در این مرکز راه اندازی شد.
حجت الاسلام سید محسن موسوی، امام جماعت مجتمع ولیعصر بیمارستان قائم (عجگفت: این مرکز، ازسیزدهم دی ماه در دوشیفت صبح و عصر(9 الی13 و 16 الی20) با حضور کارشناسان مذهبی، آمادهی پاسخگویی به سؤالات دینی و شرعی کارکنان، بیماران و همراهان آنان درمحل بیمارستان می باشد.
یادآور می شود: این مرکز همه روزه در ساعات ذکر شده با شماره تلفن 3801267 پاسخگوی هموطنان عزیز خواهد بود.
درخشش فیلم تابستان طولانی در جشنوار عمار
فیلم تابستان طولانی تولید سیمای خراسان رضوی با موضوع حماسه سازی های دفاع مقدس و نقش خانواده رزمندگان در بخش فیلم های داستانی بلند جشنواره عمار صاحب لوح افتخار شد.
این لوح به روشنک سه قلعه گی برای بازی در نقش مادر حسن در فیلم تابستان طولانی به وی اهداء شد.
گفتنی است در بخش مسابقه جشنواره عمار 5 اثر تولیدی از صدا و سیمای خراسا ن رضوی با عناوین تله فیلم تابستان طولانی به کارگردانی دکتر علی خزایی فر، فیلم کوتاه پول کثیف، انیمیشن های لحظه های افتخار و روزی که آتش آمد، مستند حسین آباد و تیزرهای مستند چی بپوشم و شاگرد امام و مستند مردان روح ا... به بخش مسابقه جشنواره راه یافت.
برگزیدگان این جشنواره در بخش های مختلف اقتصاد مقاومتی، انیمیشن، نقد درون گفتمانی، فتنه 88 و جنگ نرم، تاریخ معاصر و ... معرفی می شوند. این جشنواره در تهران و سراسر کشور برگزار می شود. اختتامیه پنجمین جشنواره فیلم مردمی عمار جمعه شب در سینما فلسطین تهران به کار خود پایان داد.
توسعه شهر مشهد سنخیتی با نیازهای زائران ندارد
حجتالاسلام محمد تقی کاظمینسب، معاون قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی زیارت اظهار داشت: متاسفانه خدمات شایستهای از سوی مدیران شهری به زائران مشهد ارائه نمیشود.
وی افزود: مسئولان شهر مشهد باید زمینه استفاده حداکثری از اوقات اقامت زائران را در کنار الگو قرار دادن سیره زندگی حضرت رضا(ع) فراهم کنند.
معاون قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با بیان اینکه اسکان مهمترین مولفه شهر زیارتی مشهد بشمار میرود، گفت: مشاهده برخی از زائران در پارکها و حاشیه خیابانها بسیار اسفناک است.
حجت الاسلام کاظمینسب تصریح کرد: اگر چه زائران به نوبه خود حاضر به ارائه هزینه اسکان و حمل و نقل در شهر مشهد هستند، اما شاهد هستیم که روند خدماتدهی این شهر زائرپذیر به برخی مناطق تفریحی همچون مجتمعهای آبی محدود شده است.
وی ادامه داد: البته وجود مراکز تفریحی امری لازم برای اوقات فراغت زائران و گردشگران محسوب میشود، اما باید اذعان داشت در کلیت موضوع، نیازسنجی مناسبی جهت ارائه خدمات به زائران صورت نگرفته است.
معاون قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان با تاکید بر اینکه توسعه شهر مشهد تناسبی با نیازهای زائران ندارد، اظهار داشت: بیشک مضجع منور امام رضا(ع) شکلدهنده هویت مشهداست؛ لذا اقتصاد، فرهنگ و هر تصمیم ساختاری و کاربردی باید در راستای مقوله زیارت انجام شود.
حجت الاسلام کاظمینسب از فقدان نگاه ملی و فراملی به شهر مشهد به عنوان یکی دیگر از مشکلات حوزه زیارت نام برد و افزود: اگرچه در سطح بینالمللی شهرهای زیارتی زیادی وجود دارند که میتوانند به عنوان کانون زیارتی مورد توجه قرار گیرند، اما در مقیاس دنیای اسلام بویژه جهان تشیع، حرم امام رضا(ع) جایگاه منحصر به فردی دارد.
وی خاطرنشان کرد: البته جذب و میزبانی از زائران حضرت رضا(ع) در مقیاس بینالمللی نیازمند برنامهریزی خاص و تأمین امکانات و تمهیدات مناسب است که در حال حاضر وجود چنین مدیریت دغدغهمندی جهت رفع نیازهای زائران مشاهده نمیشود.
معاون قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با بیان اینکه در ارائه خدمات باید تمامی اقشار جامعه را مورد بررسی قرار داد، گفت: در حال حاضر این روند در شهر مشهد ملاحضه نمیشود که نمونه آن وجود هتلهای چند ستارهای است که تنها بخش اندکی از زائران و گردشگران توان اسکان در آن ها را دارند.
برنامه های فرهنگی تقویت کننده روحیهی بیماران وپرسنل است
حجتالاسلام سید مرتضی اسدی مسؤول دفترنهاد رهبری در دیدار با مسؤولان بیمارستان امید با اشاره به کاربرد مؤثر برنامه های فرهنگی درمراکز درمانی گفت: بسیاری از مراکز بیمارستانی در جهان، برنامه های فرهنگی و مذهبی را به عنوان اقدامی انگیزشی وروحیه بخش به بیماران و کارکنان انجام می دهند که نتایج مطلوبی بدنبال داشته است. وی ابراز امیدواری کرد، با فراهم شدن مقدمات لازم زمینه کار فرهنگی در بیمارستانهای دولتی مشهد فراهم شود.
در این جلسه حجتالاسلام رشید، کارشناس حوزه دانشجویی نیز با اشاره به خاص بودن وضعیت بیماران در بیمارستان امید گفت: شرایط روحی اقتصادی بیماران روحیه ای جهادی می طلبد که خوشبختانه پرسنل بیمارستان امید از این ویژگی ممتاز برخوردارند.
وی برگزاری فضای شاد وبرگزاری جشن هایی در مناسبت های خاص را موجب تقویت روحیه بیماران وپرسنل دانست و افزود: برگزاری کارگاه های آموزشیِ مهارت های زندگی از جمله برنامه های فرهنگی است که در صورت فراهم بودن فضای آموزشی اقدام به برگزاری آن در بیمارستان امید خواهیم کرد.
در ادامه این نشست، دکتر حسن خداپرست مدیر بیمارستان امید نیز ضمن اشاره به نقش خیّران در تأمین هزینه های درمانی برخی بیماران ونیز تامین امکانات رفاهی آنان، بر جذب هرچه بیشتر این افراد در جهت رفع مشکلات مالی بیماران تأکید کرد.
پیشنهاد تشکیل شورای فرهنگی و برگزاری نماز جماعت در بیمارستان امید نیز از جمله موضوعات مطرح شده در این جلسه بودکه مورد بحث وبررسی قرار گرفت.
تشکیل 14 گروه ویژه از مدیران کل استان برای دیدار با خانوادههای شهدا از 22 بهمن تا 22 اسفند
قاسم ملکدار، قائم مقام محترم بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان رضوی در دهمین جلسه شورای معاونین بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان رضوی که در سالن شهید هاشمی نژاد ستاد بنیاد استان در مشهد مقدس برگزار شد اظهار داشت: برنامههای متنوع و خوبی در دهه فجر امسال در دستور کار بنیاد خراسان رضوی است که از آن جمله غبارروبی و عطرافشانی گلزار شهدای هشت سال دفاع مقدس و دیدار با خانوادههای شهدا از جمله مهمترین آن ها است.
وی افزود: آنچه در این ایام مورد تأکید مسئولان باید قرار گردد چگونگی و عوامل پیروزی این انقلاب شکوهمند باید توسط ایثارگری مبارزان انقلاب اسلامی واکاوی و مورد توجه ویژه قرار گیرد.
ملکدار خاطرنشان کرد: رهبری امام راحل(ره)، دین مداری مردم، دستاوردهای 36 ساله پس از پیروزی انقلاب، کارآمدی نظام اسلامی و نقش انقلاب در بیداری اسلامی از دیگر مواردی است که باید مورد تأکید در مراسم دهه فجر باشد.
قائم مقام بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان رضوی عنوان کرد: برنامههایی در کمیته ایثارگران مطرح شده است که از آن جمله دیدار مسئولین استان و مدیران کل دستگاه های اجرایی با خانوادههای شهدا است.
ملکدار از تشکیل 14 گروه ویژه مدیران کل دستگاه های اجرایی استان برای دیدار با خانوادههای شهدا از 22 بهمن تا 22 اسفندماه خبر داد و تصریح کرد: برگزاری جلسه رابطین ایثارگران در دستگاههای اجرایی نیز از برنامههای دهه فجر معاونت تعاون است و نواختن زنگ ایثار و برگزاری جشنواره ورزشی به مناسبت دهه فجر نیز توسط معاونت فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان رضوی انجام میشود.
آخرین دستاوردهای پژوهشی بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان رضوی در نمایشگاه پژوهش و فناوری
عابدین عابدی مقدم در ارتباط با افتتاح و فعالیت غرفه بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان رضوی در نمایشگاه پژوهش تصریح کرد: در جشنواره و نمایشگاه پژوهش و فنآوری استان که در محل نمایشگاه بینالمللی مشهد مقدس برگزار شده است بنیاد شهید و امور ایثارگران حضوری فعال پیدا کرده و در غرفهای مجزا آثار خود را به نمایش گذاشته است.
وی افزود: معاونت پژوهش و ارتباطات فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان رضوی با حضور فعالانه در این نمایشگاه برخی از مهمترین دستاوردهای خود را در حوزههای مختلف به نمایش گذاشته است و علاقهمندان میتوانند از این آثار تا پایان برگزاری نمایشگاه دیدن کنند.
مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان رضوی عنوان کرد: آخرین طرحهای پژوهشی، پایاننامههای حمایتشده در قالب بروشور و پوستر، فرهنگ اعلام شهدا، مخزن اسناد شهدا، نرمافزارهای تولید شده و برنامههای رادیویی و تلویزیونی از دیگر محصولات تولید شده و به نمایش گذاشته بنیاد خراسان رضوی در این نمایشگاه است.
لازم به ذکر است بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان رضوی همه ساله در این نمایشگاه حضوری فعالانه داشته و این نمایشگاه از 23 تا 26 دی ماه امسال از ساعت 10 تا 19 در معرض دید همگان قرار دارد.
برگزاری 21 همایش و کارگاه در هفته پژوهش در جهاد دانشگاهی خراسان رضوی
رییس کمیته برگزاری همایشها و کارگاههای هفته پژوهش جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به فرارسیدن هفته پژوهش در استان از برگزاری 21 همایش و کارگاه در این ایام توسط نهادهای مختلف خبر داد.
سیدعلی اکبر شمسیان با اشاره به برنامههای هفته پژوهش اظهار کرد: این برنامهها در قالب همایشها، کارگاهها و نشستهای تخصصی برگزار میشود که مراکز آموزشی و پژوهشی استان به مناسبت هفته پژوهش متولی برگزاری آن خواهند بود.
رییس سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به برنامههای نهادهای مختلف در روز چهارشنبه، 24 دی ماه، بیان کرد: میزگرد رسانه، سلامت و سبک زندگی توسط نمایندگان گروههای آموزشی مرتبط در ساعت 12 تا 14در سالن شماره دو نمایشگاه توسط دانشگاه آزاد اسلامی مشهد برگزار میشود؛ همچنین کارگاه مقالهنویسی توسط حوزه برنامهریزی و توسعه شهرداری در همین ساعت در غرفه شهرداری مشهد در حال برگزاری خواهد بود.
شمسیان از برنامه دانشگاه نسل سوم، دانشگاه کارآفرین به عنوان یکی دیگر از برنامههای این روز نام برد و اضافه کرد: این برنامه توسط دکتر جواد سخدری در ساعت 12 تا 14 توسط جهاددانشگاهی استان و دانشگاه پیام نور صورت خواهد پذیرفت.
وی با بیان اینکه «تشریح آییننامههای بنیاد ملی نخبگان و آموزش سامانه ثریا یکی دیگر از عناوین برنامههای این روز است» گفت: این برنامه توسط دکتر سرگلزایی از ساعت 14 تا 16 در سالن شماره یک نمایشگاه بینالمللی برقرار خواهد بود؛ متولی برگزاری این برنامه نیز بنیاد نخبگان خراسان رضوی است.
رئیس کمیته برگزاری همایشها و کارگاههای هفته پژوهش استان تصریح کرد: کارگاه روش تحقیق نیز در این روز توسط حوزه برنامهریزی و توسعه شهرداری در ساعت 14 تا 16 در غرفه شهرداری مشهد برگزار میشود.
وی اضافه کرد: اقتصاد مقاومتی نیز عنوان برنامه دیگری است که توسط این نهاد در ساعت 16 تا 18 در سالن شماره یک نمایشگاه برگزار میشود.
رئیس کمیته برگزاری همایشها و کارگاههای هفته پژوهش استان با اشاره به برنامههای روز جمعه، 26 دی ماه، در نمایشگاه بینالمللی خاطرنشان کرد: برنامه مدرسه ایمن در برابر آسیبهای اجتماعی، توسط دکتر حیدری، دکتر امانی، دانایی و فتحیزاده از ساعت 16 تا 18 در سالن شماره دو نمایشگاه با مدیریت آموزش و پرورش استان برگزار میشود.
سوغات زیارت از کلیدیترین صنایع فرهنگی شهر مشهد است
سیاوش ملکیفر، مدیر عامل اندیشکده آصف با بیان اینکه صنایع فرهنگی پلی میان صنعت و فرهنگ به شمار میرود، گفت: رویکردهای متفاوتی به صنایع فرهنگی وجود دارد. برخی متفکران صنایع فرهنگی را تقبیح کرده و تجاریسازی و تولید انبوه کالاها و محتوای فرهنگی را مترادف با ابتذال فرهنگی میدانند. اما در مقابل این نگرش، برخی پیوند میان اقتصاد و فرهنگ را پیوند مبارکی میدانند که هم به توسعه اقتصادی و هم به توسعه فرهنگی منجر میشود و تجربه موفق کشورهای پیشرفته دنیا همین رویکرد را تایید میکند.
مدیر عامل اندیشکده صنعت و فناوری افزود: طبق تعریف یونسکو، صنعت فرهنگ به صنعتی اطلاق میشود که به خلق، تولید و تجاریسازی مضامین نامشهود دارای ماهیت فرهنگی میپردازد.
ملکیفر با اشاره به ظرفیتها و اهمیت صنایع فرهنگی در کشور تصریح کرد: تاریخ و فرهنگ اسلامی ـ ایرانی کشور ما، گنجینهای غنی از اسطورههایی است که بسیاری از آنها پتانسیل جهانیشدن و تبدیلشدن به برندهای بیبدیل در حوزه صنایع فرهنگی را دارند. صنایع فرهنگی ابزار قدرتمندی برای دیپلماسی فرهنگی است.
وی خاطرنشان کرد: صنایع فرهنگی ابزار قدرتمندی برای دیپلماسی فرهنگی است؛ لذا اگر ما معتقدیم که انقلابمان ماهیتی فرهنگی دارد، کدام صنعت را میتوان یافت که بتواند اثربخشتر از صنایع فرهنگی، پیام ما را به دنیا مخابره کند؟.
ملکیفر افزود: در حاضر تعداد بسیاری از دانشآموختگان رشتههای هنر و علوم انسانی بیکار هستند که با توسعه صنایع فرهنگی، میتوان زمینه اشتغالزایی آنها را فراهم آورد. مسئولان دولتی بپذیرند الگوی مصرف فرهنگی مردم تغییر کرده است.
وی از مردم ایران به عنوان مصرفکنندگان جدی محتوای فرهنگی نام برد و اظهار داشت: مردم ما شاید بیش از بسیاری از ملتها محتوای فرهنگی مصرف میکنند، اما نکته مهم این است که مسئولان دولتی بپذیرند الگوی مصرف فرهنگی مردم تغییر کرده است.
مدیر عامل اندیشکده آصف تصریح کرد: اگرچه ما از ظرفیتهای فراوانی در خلق و تولید محتوای فرهنگی برخوردار هستیم، اما اگر نتوانیم محتوای فرهنگی را متناسب با سلایق و نیازهای مردم تولید کرده و از کانالهای مورد نیاز آنها ارایه کنیم، مطمئنا مردم برای تامین نیازهای فرهنگی خود به صنایع فرهنگی غیربومی متوسل میشوند.
ملکیفر با بیان اینکه در دنیای امروز، اغلب شهرهای بزرگ دنیا هویت و برند خاصی را برای خود مشخص کردهاند، گفت: شهر مشهد میتواند به عنوان عضوی از شبکه شهرهای فرهنگی و خلاق کشور، نقش قابل توجهی در توسعه صنایع فرهنگی کشور ایفا کند. تهران، اصفهان، قم و شیراز هم میتوانند دیگر اعضای این شبکه بزرگ باشند.
وی ادامه داد: یکی از ملاحظات کلیدی در توسعه صنایع فرهنگی، همافزایی میان شاخههای مختلف آن است. فیالمثل در شهر مشهد ما باید بتوانیم بین شاخههایی همچون سوغات زیارتی، گردشگری و محتوای دیجیتال خلاق همافزایی ایجاد کنیم. سوغات زیارت یکی از صنایع فرهنگی کلیدی مشهد است.
مدیر عامل اندیشکده آصف با اشاره به برنامههای اجراشده در مرکز رشد فناوریهای فرهنگی و زیارت تصریح کرد: سوغات زیارت یکی از صنایع فرهنگی کلیدی شهر مشهد است که هوشمندانه و با عنایت به قوتها و فرصتهای شهر در دستور کار پارک علم و فناوری مشهد قرار گرفته است.
ملکیفر خاطرنشان کرد: بنگاههای نوپای فرهنگی کشور آسیبپذیر بوده و همواره نیازمند تکیهگاهی مطمئن برای پشتیبانی هستند؛ لذا مرکز رشد فناوریهای فرهنگی و زیارت یکی از لوازم توسعه صنایع فرهنگی به شمار میرود.
وی با بیان اینکه صنایع فرهنگی در دنیای مدرن ارتباط زیادی با دنیای دیجیتال دارند، اظهار داشت: اگر بتوانیم بستر صنایع فرهنگی را به حوزه "رسانههای دیجیتال"، اعم از وب و موبایل تغییر دهیم، میتوانیم فعالان فرهنگی بسیاری را جذب کنیم./930/پ203/ب5