مؤسسهای برای مخاطب غیر مسلمان/ پشتیبانی بیش از ده زبان خارجی در جامعة المرتضی
به گزارش سرویس اندیشه خبرگزاری رسا، مهمترین رسالت انبیا تبلیغ دین الهی برای هدایت مردم به سوی سعادت بوده و هر کدام از این رهبران بر اساس زبان هر قومی آنها را هدایت و راهنمایی میکردهاند. قرآن کریم نیز در اینباره میفرماید: «وَ مَا أَرْسَلْنَا مِن رَّسُولٍ إِلَّا بِلِسَانِ قَوْمِهِ لِیُبَیِّنَ لَهُمْ فَیُضِلُّ اللَّـهُ مَن یَشَاءُ وَیَهْدِی مَن یَشَاءُ وَهُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ؛ و ما هیچ پیامبرى را جز به زبان قومش نفرستادیم، تا [حقایق را] براى آنان بیان کند. پس خدا هر که را بخواهد بىراه مىگذارد و هر که را بخواهد هدایت مىکند، و اوست ارجمند حکیم.»(ابراهیم ـ 4)
امام رضا(ع) نیز میفرمایند: «رَحِمَ اللّهُ عَبْدا اَحْیا أمْرَنا» فَقُلْتُ لَهُ؟ «فَکَیْفَ یُحْیِی أمْرَکُمْ؟» قال: «یَتَعَلَّمُ عُلُومَنا و یُعَلِّمُها النّاسَ، فَإِنَّ النّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحاسِنَ کَلامِنا لاَتَّبَعُونا.»(میزان الحکمة، ج 8)
جامعة المرتضی(ع) یکی از نهادهای فعال در عرصه تبلیغ بینالملل است که میتوان آن را مصداق بارز آیه و روایت فوق دانست. این نهاد 4 سال است که فعالیت خود را به صورت منسجم و منظم آغاز و در این مدت زمان کوتاه پیشرفتهای قابل ملاحظهای داشته است. این موضوع خود بهانهای شد تا برای بررسی عملکرد این نهاد گفتوگوی با حجتالاسلام احمدزادهوش، رییس جامعه المرتضی(ع) داشته باشیم که در ادامه متن آن تقدیم حضور علاقهمندان میشود.
رسا ـ جامعه المرتضی از چه سالی فعالیت خود را آغاز کرد و هدف اصلی آن چیست؟
جامعه المرتضی(ع) مؤسسهای مردم نهاد است که از سال 91 فعالیت خود را با تأیید مدیریت حوزههای علمیه و با هدف تربیت و اعزام مبلغ به کشورهای خارجی آغاز کرد. اولویت اصلی این نهاد مخاطبان غیر مسلمانان هستند؛ چرا که این موضوع ضرورتی بر زمین مانده است و کمتر کسی به این مهم میپردازد.
رسا ـ تاکنون چه دورههایی و به چه زبانهایی در این مؤسسه برگزار شده است؟ چند نفر در این دورهها حضور یافتهاند؟
تاکنون دورههای آموزشی متعددی به زبانهای انگلیسی، روسی، فرانسوی، چینی، اسپانیایی و پرتغالی برگزار شده یا در حال برگزاری است که حدود 250 نفر در آنها شرکت کردهاند. البته افرادی هم به زبانهای آلمانی، مالایی و کرهای آشنا بودهاند که تحت حمایت این موسسه قرار گرفتهاند.
رسا – اساتید موسسه چه کسانی هستند؟
برخی از اساتید دورهها و کارگاههای آموزشی آقایان حججالاسلام و المسلمین موسوی، حجازی، مصباح یزدی، فرجام فرد، طاهری خرم آبادی، شجاع علی میرزا و دکتر فؤاد ایزدی بودهاند. البته اینها اساتید موضوعات علمی هستند و غیر از بزرگواران بحمدلله مؤسسه از همکاری بهترین اساتید زبانهای خارجی بهرهمند است.
همچنین کارگاههای تخصصی تجربه افزایی و عمومی با موضوعات «روش تدریس عقاید»، «درس اخلاق و انتقال تجربیات»، «همایش افق نو(به زبان انگلیسی)»، «آشنایی با فضای تبلیغی اروپا» و «ظرفیت تبلیغی خارج از کشور» را به ترتیب با تدریس حجتالاسلام و المسلمین قرائتی، حججالاسلام لقایی، آقا تهرانی و سقای بیریا، پرفسور کوین برت از آمریکا، دکتر امامی و مریدی برگزار کردهایم.
رسا ـ مهمترین عناوین و موضوعات آموزشی این مؤسسه چیست؟
دورههای آموزشی جامعة المرتضی(ع) شامل: نظام حقوقی اسلام، فلسفه دین، فلسفه اخلاق، درس خارج فقه المغتربین، ادیان شرقی، ادیان ابراهیمی، آزمایشگاه زبان، نگارش پیشرفته درک مطلب، مبانی تبلیغ، جریانهای سیاسی معاصر، کارگاه منبر، فلسفه سیاسی، جنبشهای سیاسی معاصر، نظام حقوق اسلام، انسان در قرآن، غربشناسی، فلسفه تطبیقی، اندیشههای امام و رهبری، روش تحقیق، عقاید، عرفان اسلامی، فرق و مذاهب میشود.
رسا ـ در سال جاری دوره خاصی نیز برگزار میکنید؟ در حال حاضر به چه میزان دانش پژوه دارید؟
افزونبر دورههای موجود و همچنین آموزش زبانهای انگلیسی و چینی، امسال ثبتنام برای دورههای زبانهای روسی، اسپانیولی، پرتغالی و فرانسوی نیز صورت گرفته است. تعداد افراد ثبتنام کننده در زبانهای یاد شده بیش از 250 نفر است که تعدادی از آنان پس از طی آزمون کتبی، مصاحبه علمی گزینشی، گذراندن اردوی پذیرش و یک ترم آزمایشی به صورت رسمی در مرکز مشغول خواهند شد.
آزمون ورودی مرکز نیز خرداد ماه سال جاری در سالن فیضیه برگزار شد که از میان شرکتکنندگان، 152 نفر پس از موفقیت در آزمون برای انجام مصاحبه دعوت شدند.
رسا ـ در تابستان نیز دوره خاصی برگزار کردید؟
در طول ماه مبارک رمضان دوره زبان چینی به دلیل تعطیلی حوزه علمیه و فراغت بیشتر طلاب به صورت فشرده و همه روزه برگزار شد که تا پایان تعطیلات تابستانه حوزه علمیه، این دوره پیشرفت چشمگیری داشت.
رسا ـ تاکنون دانش آموختگان جامعه المرتضی(ع) برای تبلیغ به کدام کشورها اعزام شدهاند؟
کشورهایی که تاکنون و به تعداد بیش از 150 مورد اعزام داشتهایم عبارتند از: لهستان، آلمان، ژاپن، اوگاندا، بنگلادش، هندوستان، تانزانیا، مالی، روسیه، نروژ، هلند، لبنان، آفریقای جنوبی، توگو، آمریکا، چین و کره جنوبی. البته برخی از این سفرها تمهیدی و تعدادی از آنها برای ارائه مقاله و سخنرانی در سمینارهای علمی بوده است.
رسا - با توجه به اینکه اولویت جامعه المرتضی(ع) غیر مسلمانان است و طبعا استقبال آنان از مبلغان همانند مسلمانان نیست، مبلغان در چه قالبهایی به تبلیغ میپردازند؟
حضور و ارائه مقاله در همایشهای علمی، حضور در دانشگاهها، برگزاری کارگاههای آموزشی، تعامل با کلیساها، اجرای برنامه در رسانه، حضور در تالارهای گفتوگوی اینترنتی و شبکههای اجتماعی و امثال آن از جمله روشهایی است که این مبلغان بهره میگیرند.
رسا ـ در داخل کشور نیز برنامه تبلیغی دارید؟
بله غیر از تبلیغ اینترنتی، تبلیغ توریسم یکی از روشهای جامعة المرتضی(ع) برای پیام رسانی و معرفی فرهنگ اسلام است. درباره بحمدلله تاکنون صدها نشست فرهنگی، جلسه پرسش و پاسخ و تعدادی دوره آموزشی برای گردشگران خارجی در قم، تهران و اصفهان داشتهایم که تقریباً میتوان گفت همه آنان غیر مسلمان بودهاند.
همچنین نمایشگاههایی تحت عنوان «رهیافتگان»، «من یک مسلمانم» و «من یک محجبهام» به زبان فارسی و انگلیسی با نصب تابلوهایی از سخنان و تصاویر افراد نخبه و مشهور مسلمان شده در شهر اصفهان برگزار کردهایم. از دیگر برنامهها میتوان به حضور جمعی از دانشجویان و اساتید رشته اسلام شناسی کشور سوئد در یک دوره آشنایی با اسلام در جامعه المرتضی(ع) اشاره کرد.
سال گذشته نیز نمایشگاه «محرم» در مسجد شیخ لطفالله اصفهان با حضور 16 نفر از نیروهای مسلط به زبانهای خارجی برای توریستها با برنامههایی همانند نصب تابلوهایی درباره آیات قرآن، روایات، سخنان گهربار امیرمؤمنان(ع) و اهلبیت(ع)، محرم، نوحهسرایی، زنجیرزنی، عزاداری و... برپا شد.
نقالی محرم به سه زبان فارسی، انگلیسی و اسپانیایی، اجرای مجموعه تورهای شهری جهت بازدید از مراسمهای عزاداری، شام غریبان، دستههای عزاداری و سینهزنی، اجرای دستههای عزاداری متشکل از گردشگران خارجی از کشورهای چین، ژاپن، ایتالیا و آلمان و استفاده از فضای سایبری از دیگر برنامههای این نمایشگاه بود.
رسا ـ آیا جامعة المرتضی سایت اینترنتی نیز دارد؟ در فضای مجازی نیز فعالیت دارید؟
بله غیر از سایت اصلی ما که با همان نام جامعة المرتضی به آدرس «www.murtaza.ir» فعالیت میکند، سال گذشته سایت دیگری با نام «www.byislam.com» به زبان انگلیسی و طی مراسمی با حضور آیتالله مقتدایی، رییس محترم شورای عالی حوزههای علمیه آغاز به کار کرد. نام سایت مخفف عبارت «we answer your questions by islam» یعنی ما سوؤالات شما را به وسیله اسلام پاسخ میدهیم، است.
این سایت ابتدا با بارگذاری حدود 250 مطلب متنوع و جذاب درباره دین مقدس اسلام همراه با تصاویر مربوطه کار خود را آغاز کرد و اکنون با گذشت 6 ماه تعداد این پستها به بیش 5 هزار موضوع در مسائل اعتقادی، اخلاقی و مناسبتهای مختلف رسیده است که در این مدت بیش از 200 هزار نفر(هفتهای 8 هزار نفر) از آن دیدن کردهاند.
در شبکه مجازی اینستاگرام نیز با بارگذاری مطالب و تصاویر اخلاقی و اعتقادی بر اساس سلایق و عقاید ادیان و مذاهب مختلفی همانند مسیحیت، تشیع و تسنن فعالیت میکنیم که خوشبختانه از استقبال خوبی نیز برخوردار است.
اکنون نیز در حال تهیه و تدوین بیش از 400 فایل صوتی با موضوع «قرآن و زندگی» هستیم که مراحل مقدماتی آن به اتمام رسیده و تا پایان سال جاری قسمت عمده آن در سایت «بای اسلام» بارگذاری خواهد شد. پس از بارگذاری در سایت نیز به صورت یک نرم افزار حرفهای صوتی تبدیل خواهد شد تا از سوی مبلغان در اختیار علاقهمندان خارج از کشور برای شناخت اسلام ناب قرار گیرد.
در آینده نیز بخشهای مختلف سایت «بای اسلام» از سوی طلاب زباندان و فعال در فضای مجازی به زبانهای فرانسوی، پرتغالی و روسی برای تبلیغ معارف قرآن و عترت آغاز به کار خواهد کرد.
رسا ـ در بخش پژوهشی چه فعالیتهایی را انجام دادهاید؟
تهیه، چاپ و توزیع بروشورهای مذهبی برای مناسبتهای مختلف همانند عاشورا، حجاب، نماز و خانواده به زبانهای انگلیسی و روسی، چاپ کتاب «مقامات حضرت فاطمه زهرا(س) در عالم برزخ» در کشور هندوستان به زبانهای هندی در 7 هزار نسخه، گجراتی با 2 هزار نسخه و اردو هزار نسخه و تشکیل کارگروه ترجمه و چاپ کتاب «احکام» ویژه مسلمانان در کشورهای غیر اسلامی و کتاب «شناخت اسلام» به هفت زبان انگلیسی، روسی، فرانسوی، اسپانیایی، چینی، ایتالیایی و آلمانی از جمله فعالیتهای بخش پژوهش است.
رسا ـ آیا در عرصه رسانه نیز اقدام تبلیغی داشتهاید؟
حدود 120 برنامه تلویزیونی با نام «قرآن و زندگی امروز» از سوی دانش آموختگان جامعه المرتضی(ع) تولید شده است. اخیراً نیز 200 برنامه به زبانهای نادری چون تایی، چیچیوا، هندی و مالایی در موضوع اصول عقاید تولید شده است.
رسا ـ آیا مسؤولان و سازمانهای مربوطه با شما همکاری دارند؟
بله بحمدلله حجتالاسلام و المسلمین قمی معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، مدیریت حوزههای علمیه به ویژه آیتالله حسینی بوشهری، حجتالاسلام و المسلمین زمانی، حجتالاسلام و المسلمین فرخ فال، حجتالاسلام نبوی، جامعه المصطفی العالمیه(ص)، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، وزارت امور خارجه به ویژه حمید مکارم ـ رییس نمایندگی وزارت خارجه در قم ـ و سایرین همکاریهای بسیار مؤثر و ارزشمندی با این مؤسسه داشتهاند که در اینجا از همه آنان صمیمانه سپاسگزاری میکنم.
رسا – میزان تاثیرگذاری جامعة المرتضی(ع) در تبلیغ بین الملل را چه اندازه ارزیابی میکنید؟
در وضع کنونی بسیار اندک؛ چرا که ما در اول راه هستیم و بیشترین همت خود را صرف نیروسازی و آموزش کردهایم. ولی امیدواریم در آینده نزدیک با عزیمت مبلغان جوان، مخلص، فاضل و زباندان بتوانیم چهره تابناک و زلال شیعه که همان اسلام ناب محمدی(ص) است را به مخاطبان حقیقت جوی خود بشناسانیم و خدشههای ناجوانمردانهای که از سوی شیعه ستیزان بر این چهره مبارک فرود آمده را بزداییم.
رسا – مشکلات شما؟
کمبود شدید مالی.
رسا – سخن پایانی؟
بیایید کم کاریها، قصورات و تقصیرات گذشته را زودتر جبران کنیم. حرف شیعه حق است و هرگاه به طور شفاف و بیپیرایه ارائه شود، بیشک تأثیر عمیق دارد. ولی قبل از آنکه این حرف حق به گوش جهان برسد، تهمتها، بدعتها و مخالفتهای با شیعه به گوش مردم دنیا رسیده است. چون دیگران در باطل خود استوارند و ما در حق خود سست!
امروز در بسیاری از کشورهای مستقل جهان حتی یک نفر مبلغ شیعه نداریم! چین هزار میلیون نفر کافر مطلق و 300 میلیون نفر بت پرست دارد. جامعه المرتضی برای نخستین بار در تاریخ حوزههای علمیه شیعه توانسته تعدادی از مبلغان جوان را با فرهنگ و زبان چینی آشنا سازد. ولی توانایی مالی برای اعزام آنان را ندارد.
/993/403/ر