تقویت جنبش های اسلامی به معرفت نیاز دارد/ برداشت های انحرافی عامل پیدایش تکفیر است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله مصباح یزدی امشب در دیدار جمعی از شیعیان هند و پاکستان در تالار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به آیه 33 سوره مبارکه توبه اظهار داشت: خداوند متعال آخرین پیامبر را بر زمین نازل کرد تا دین او را بر همه آیین ها غالب گرداند، هر چند مشرکان کراهت داشته باشند.
وی ابراز کرد: خداوند متعال بلایا را از دین اسلام دور می کند و زمینه های پیروزی آن را به تدریج فراهم می کند؛ در آن زمان بسیاری از کشورها مثل چین، هند و رم، اصلا فکر نمی کردند که بتوانند حتی با دین اسلام آشنا شوند.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم گفت: افراد انگشت شماری در صدر اسلام بودند که خواندن و نوشتن بلد بودند و وسایل ارتباطی میان شهرها و کشورها بسیار مشکل بود؛ در گذشته در کشور ایران نیز زمانی که مردم می خواستند حج به جا بیاورند، حدود یک سال طول می کشید.
وی ادامه داد: در آن زمان تصور نمی شد که اسلام در همه جای دنیا پخش شده و گسترش پیدا کند؛ مسلمانان در همان زمان در ترویج اسلام کوتاهی نمی کردند و علمایی از شهر قم هم بودند که برای این که چند حدیث از عالمی بشنوند، با شتر تا قرقیزستان می رفتند، تا بعدها این احادیث برای ما مورد استفاده قرار بگیرند.
آیت الله مصباح یزدی افزود: به تدریج گسترش اسلام از طریق وسایل ارتباط جمعی انجام شد؛ به لطف خداوند متعال پس از تلاش مسلمانان برای گسترش اسلام، نعمت های خداوند افزایش یافت و اختراعات جدیدی به دست مسلمانان انجام شد تا بتوانند راحت تر اسلام را در سراسر جهان منتشر کنند.
وی گفت: امروز تمام وسایل برای آموختن و آموزش دادن اسلام فراهم شده است و به جای این که از شهری به شهر دیگر برای چند حدیث بروند، در خانه خود نشسته اند و بدون زحمت با زدن چند دکمه از تمام احادیث و کتاب ها استفاده می کنند و پیام خود را به سراسر جهان منتقل می کنند.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم اظهار داشت: ما به اعتماد وعده ای که خدا داده که اگر شکر نعمت کنیم، نعمت ها افزایش می یابد، مطمئن هستیم و اگر از این وسایل به خوبی استفاده کنیم، اختراعات و تکنولوژی ها بیشتری در اختیار مسلمانان قرار می گیرد.
وی ابراز کرد: شاید هیچ کس فکر نمی کرد روزی انسان بتواند از یک طرف جهان با فرد دیگری در طرف دیگر جهان در ارتباط باشد و در آینده نیز تکنولوژی هایی می آید که امروز وجود آن را باور نمی کرده ایم؛ این وعده استثنا ناپذیر است و خداوند متعال قسم یاد کرده که هر کس شکر نعمت کند، نعمت را زیاد می کند.
آیت الله مصباح یزدی تأکید کرد: بر اساس این وعده قرآن کریم برای گسترش اسلام در همه دنیا، باید چه کاری انجام دهیم که شکر نعمت کرده باشیم؛ قدم اول این است که اسلام را به خوبی یاد بگیریم و محتوای قرآن و احادیث را به خوبی درک کنیم و هر روز به معلومات خود بیفزاییم و شبهه های موجود را رفع کنیم.
وی تصریح کرد: در این مورد آفت ها و آسیب هایی وجود دارد و آن طور که باید اسلام را به خوبی نمی شناسیم؛ در کشورهای اسلامی شناخت ها و برداشت های مختلفی از احادیث و تفاسیر قرآن وجود دارد و به حدی است که برخی مذاهب یکدیگر را تکفیر می کنند.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم ادامه داد: افرادی که برای گسترش اسلام تلاش و فداکاری کرده اند را باید بشناسیم و از آن ها استفاده کنیم تا دچار اشتباهات و انحرافات نظری نشویم؛ مشکلات موجود در زمینه دین را با استفاده از بزرگان دینی می توان برطرف کرد.
وی درباره قرآن و عترت گفت: خداوند متعال دو نعمت بزرگ را در اختیار مسلمانان گذاشته که دیگر ادیان از آن محروم هستند؛ نخست این که تمامی کتاب های ادیان دیگر به جز قرآن کریم، تحریف شده اند؛ یک حرف از قرآن کریم کم نشده و وقتی که خداوند متعال به پیامبر می گوید به مردم بگو، همین کلمه «قل» را نیز به مردم گفته است؛ خداوند متعال نیز در قرآن کریم حفاظت از آن را تضمین کرده و نیازی به تصحیح ندارد.
آیت الله مصباح یزدی ابراز کرد: نعمت دوم که بیشتر به شیعیان مربوط می شود و شیعیان بیشتر از آن استفاده کرده اند، نعمت ولایت است؛ شخصیت هایی بعد از پیامبر اکرم(ص) که کردار و گفتارشان با رسول خدا هیچ تفاوتی ندارد؛ حتی غیر مسلمانان نیز به بزرگی این افراد قائل هستند و این نکته مهمی است که حتی کفار هم این افراد را قبول دارند.
وی به مقبولیت امیرالمؤمنین(ع) در میان غیر مسلمانان اشاره و خاطرنشان کرد: یکی از بهترین کتاب ها درباره حضرت علی(ع) را یک قاضی مسیحی به نام جرج جرداق نوشته است؛ این یک نعمت است که حتی غیر مسلمانان درباره حضرت علی(ع) و بزرگی آن ها کتاب می نویسند.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم تأکید کرد: مسلمانان برای شکر این نعمت، باید به کتاب آسمانی قرآن روی آورند و علم خود را با صحیح ترین کتاب الهی افزایش دهند.
وی گفت: پیامبر اکرم(ص) نیز در روایات متواتر می فرمایند که «انی تارکم فیکم الثقلین، کتاب الله و عترتی»؛ این دو نعمت بزرگی هستند که در نبود پیامبر(ص) جای او را پر می کنند؛ در مقابل این دو نعمت بزرگ که اختصاصا به ما مسلمانان داده شده، چقدر شکر نعمت کرده ایم.
آیت الله مصباح یزدی اظهار داشت: امروز اگر در کشور شما بگویند که کتابی برای معالجه دردهای صعب العلاج نوشته شده، چقدر برای تهیه کردن و خواندن آن تلاش می کنید؛ به نظر می آید اگر چنین کتابی منتشر شود، هر خانواده ای یک جلد از این کتاب را می خرد؛ حالا به شما گفته شده، کتابی آمده که دنیا و آخرت جهانیان را حل می کند و هیچ مزدی از شما نمی خواهد.
وی ابراز کرد: زحمتی که برای تهیه کتاب های غربی و کتاب قرآن می کشیم را با هم مقایسه کنید؛ سال ها و هزینه زیادی را صرف رفتن به غرب و شنیدن حرف های آن ها می کنیم در حالی که از قرآن کریم استفاده نمی کنیم و قدر آن را نمی دانیم.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم افزود: متأسفانه به قرآن کریم اهمیت نمی دهیم و عموما بر سر قبرها از آن استفاده می کنیم؛ باید اعتراف کنیم که ما شکر این نعمت را به جا نیاورده ایم؛ روایات و احادیث نیز مورد بی مهری مسلمانان قرار گرفته است.
آیت الله مصباح یزدی گفت: حدود 50 سال است که وضع در کشور ایران تغییر کرده و اهتمام به قرآن کریم و احادیث خیلی بیشتر شده است؛ برای نمونه در 50 سال قبل در یک شهر بزرگ ایران به زحمت می شد یک یا دو نفر حافظ قرآن پیدا کرد؛ در حالی که امروزه در روستاها هم کودکان 10 ساله حافظ قرآن هستند.
وی ادامه داد: در این نیم قرن چه اتفاقی افتاده که مردم توجه شان به دین و علوم قرآنی زیاد شده است؛ پاسخ این است که ابتدا یک نفر پیدا شد و مردم را به دین دعوت کرد و به سرعت یارانی پیدا کرد و توانست انقلاب کند و در نتیجه انقلاب اسلامی پیروز شد و این شخص کسی نبود جز امام خمینی(ره).
استاد درس خارج حوزه علمیه قم گفت: باید سعی کنیم حالا که این زمینه برای ما فراهم شده شکر آن را به جا بیاوریم و اسلام را که کتاب و سنت است، بیشتر یاد بگیریم و به دیگران آموزش بدهیم؛ این وظیفه ای است که در درجه اول برای ایرانیان و در درجه دوم برای تمام مسلمانان جهان است؛ مسلمانان باید بخش بیشتری برای فراگیری آموخته های دینی اختصاص دهیم و این نخستین شکر در برابر این نعمت خدادادی است.
وی به بهره گیری از وقت سفارش و تأکید کرد: به جای اتلاف وقت خود با تماشای تلویزیون و خواندن مطالب بیهوده، باید یک ساعت را به خواندن مطالب دینی اختصاص دهیم؛ به تدریج به حدی عاشق دین می شویم که تمام وقت خود را برای دین می گذاریم و ثمره آن رفع شبهات و ترویج و گسترش روز افزون دین مبین اسلام خواهد بود.
آیت الله مصباح یزدی اظهار داشت: برای تقویت جنبش های اسلامی نیاز به معرفت و شناخت است و کتاب های خوبی بعد از انقلاب اسلامی ایران در این زمینه نوشته شده که می توانید برای آشنایی با ولایت فقیه از این کتاب ها استفاده کنید؛ هر فرد در هر سرزمینی زندگی می کند باید با افراد خبره مشورت کند و کار دسته جمعی را با سلایق فردی انجام ندهد تا همه امور به درستی انجام شود.
وی در پایان خطاب به حاضرین که از شیعیان کشور هند و پاکستان بودند گفت: هندوستان یک کشور با جمعیت زیاد و مرکز بت پرستی است؛ با این حال کشور پاکستان در همین کشور پرورش یافت و پس از انتخاب دین اسلام، از هند جدا شد؛ ممکن است که در یک کشور فضا برای کار سیاسی نباشد اما فرصت برای انجام کار فرهنگی باشد؛ در این شرایط نباید کاری کرد که همان فضای کار فرهنگی بسته شود؛ باید با سنجیدن شرایط کشور خود اقدامات لازم را انجام دهید؛ بهترین کار استفاده از فضای فرهنگی در کشورهایی است که موقعیت انجام اقدامات سیاسی وجود ندارد؛ اقدامات فرهنگی ممکن است به جایی برسد که مسؤولان کشور را نیز مسلمان کند و نیازی به اقدامات سیاسی نداشته باشید./840/پ201/ج