تحلیل رسانه های عربی درباره نسبت ترامپ با اسلام ستیزی
به گزارش خبرگزاری رسا، «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا چند روز پیش فرمانی را امضا کرد که به موجب آن مرزهای این کشور از شنبه نهم بهمن ماه به مدت 90 روز به روی پناهجویان و شهروندان هفت کشور اسلامی همچون عراق، ایران، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن بسته شد.
از این رو، تحلیل متن و حاشیه این رویداد در زمره یکی از محورهای مهم بررسی رسانه های جهان عرب قرار گرفت. در ادامه نگاهی به برخی تحلیل های انتشار یافته رسانه های عربی درباره فرمان اجرایی ترامپ در مورد ممنوعیت سه ماهه ورود شهروندان هفت کشور اسلامی به آمریکا خواهیم داشت.
دولت جدید آمریکا و مقوله نژادپرستی
روزنامه های «العدالة» عراق، «المستقبل» لبنان و «صدی البلد» مصر با انتقاد از تصمیم ترامپ برای جلوگیری از ورود مسلمانان به آمریکا، اتخاذ چنین تصمیم هایی را نشان دهنده رویکرد نژادپرستانه و ضدحقوق بشری دولت جدید آمریکا دانستند.
روزنامه العدالة عراق دیروز در گزارشی به قلم «عادل عبدالمهدی» وزیر نفت پیشین عراق به رییس جمهوری آمریکا حمله کرد. او تصمیم ترامپ برای جلوگیری از ورود مسلمان به آمریکا را نشان دهنده سیاست تبعیض نژادی دانست و نوشت چگونه کشوری که ادعای مردمسالاری و حقوق بشر می کند این اقدام ظالمانه را در دستور کار قرار می دهد.
روزنامه المستقبل لبنان هم در گزارشی به قلم «علی نون» نوشت: به طور کلی می توان گفت تصمیم ترامپ ریشه نژادپرستی و طایفه گرایی کینه توزانه دارد و از هرگونه ارزش های دموکراسی و عدالت به دور است.
روزنامه صدی البلد مصر هم یک روز پس از اجرای فرمان ترامپ در گزارشی از قول «اسامه شعث» مدرس روابط بین الملل آورد: اظهارات ترامپ درباره تروریسم و تروریست خواندن مسلمانان و جلوگیری از ورود آنان به آمریکا اقدامی نژاد پرستانه است. این اقدام ترامپ سبب نادیده گرفتن حقوق بشر و هنجارهای بین المللی و مانعی در تعامل با شهروندان آمریکا با دین های گوناگون است.
در ادامه گزارش صدی البلد می خوانیم: در آمریکا بسیاری از مسلمان دارای وابستگان و دوستانی هستند. آنان در این کشور در عرصه های اقتصادی، فرهنگی و... حضوری پررنگ دارند اما تصمیم های ترامپ علیه این مسلمانان نادیده گرفتن آزادی شهروندی به شمار می رود.
ترامپ و اجرای وعده های پوپولیستی
روزنامه های «القدس العربی» با اشاره به شعارهای عوامگرایانه ترامپ در کارزارهای انتخاباتی، تصمیم وی در منع ورود مسلمانان به آمریکا را نشان دهنده عملی شدن این شعارها خواند.
به نوشته این روزنامه، تصمیم رییس جمهوری آمریکا در درجه نخست شعارهای عوام گرایانه او را در تبلیغات انتخاباتی عملی می سازد. از این رو، تنها کسانی که دارای رویکرد نژادپرستی و افراط گرایی هستند از تصمیم ترامپ استقبال کردند.
تنافض رفتاری آمریکا در برخورد با تروریسم
روزنامه «الاخبار» لبنان و «الخلیج» امارات با انتقاد از سیاست گزینشی ترامپ در برخورد با تروریسم پیش بینی کردند که تروریسم و پشتیبانان آن از تصمیم ترامپ سوء استفاده کنند.
روزنامه الاخبار در این باره نوشت: تصمیم ترامپ در محافل حقوقی، رسانه ها و شبکه های اجتماعی واکنش هایی را به دنبال داشت. ترامپ اینگونه توجیه می کند که تصمیم وی از آمریکا در برابر تروریسم و تندروی حمایت می کند حال آنکه بسیاری می پرسند چرا برخی از کشورها به ویژه عربستان که نام آن با تروریسم گره خورده در فهرست ترامپ قرار نگرفته اند.
الاخبار در ادامه آورد: برپایه گفته های «الیکس نوراستی» تحلیلگر سیاست مهاجرت در موسسه بین المللی «کاتو» (CATO) شهروندان کشورهای ایران، عراق، سوریه، یمن، سودان و لیبی که شامل تصمیم های ترامپ شده اند هیچ شهروند آمریکایی را در این کشور هدف عملیات تروریستی قرار نداده و نکشته اند. شگفت آور است که نام کشورهای عربستان، امارات، افغانستان و پاکستان در فهرست ترامپ قرار نگرفته است در حالی شهروندان این کشورهای بیشتری اقدام های تروریستی علیه آمریکا را انجام داده اند.
به نوشته ایرنا، روزنامه الخلیج نیز به نقل از روزنامه گاردین نوشت: تصمیم اخیر ترامپ علیه مسلمانان ابزاری است که تندروهایی مانند گروه داعش برای یارگیری از آن استفاده خواهند کرد. به نوشته الخلیج، «التر توران» استاد روابط بین الملل دانشگاه «بیلجی» استانبول به روزنامه «نیویورک تایمز» گفت که تروریست ها می تواند بهترین استفاده را از این تصمیم داشته باشند./982/ب102/د