۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۵
کد خبر: ۷۷۲۱۸۵

اجرای طرح مطالعاتی نیازسنجی تبلیغ تخصصی کودک و نوجوان از سوی حوزه خواهران

اجرای طرح مطالعاتی نیازسنجی تبلیغ تخصصی کودک و نوجوان از سوی حوزه خواهران
معاون فرهنگی تبلیغی حوزه های علمیه خواهران از اجرای طرح مطالعاتی نیازسنجی تبلیغ تخصصی عرصه کودک و نوجوان خبر داد.
به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام رجبی معاون فرهنگی تبلیغی حوزه های علمیه خواهران تصریح کرد: کارآیی و اثربخشی نقش‌آفرینان یک سازمان منوط به بهبود مستمر دانش، گرایش و مهارت آنان است. کم توجهی به این نیاز مهم، آنان را در مقابل تغییرات محیطی و بحران‌ها آسیب‌پذیر می‌کند.

وی افزود: نظام آموزشی اثربخش باید بر نیازسنجی استوار باشد، نیازسنجی عملاً یک ابزار گردآوری اطلاعات است که چنانچه به درستی اعمال شود، ما را از یک موضع انفعالی و ابهام‌آمیز در فعالیت‌های آموزشی خارج می‌سازد. از طرفی، سنجش و بررسی نیازهای فرهنگی تبلیغی گامی اساسی در جهت برنامه‌ریزی توسعۀ فرهنگی، تحقق عدالت و بهبود روابط اجتماعی به شمار می‌آید.

حجت الاسلام رجبی گفت: با توجه به وجود آسیب‌های مختلف اجتماعی و نظر به مشاهدات میدانی فعالان فرهنگی، نیاز به مبلغ تخصصی کودک و نوجوان بیش از پیش وجود دارد؛ چرا که اگر از اکنون در تربیت دینی کودکان و نوجوانان برنامه‌ریزی صورت گیرد، شاهد ارتقای فرهنگ دینی در جامعه و کاهش آسیب‌های اجتماعی در آینده نزدیک خواهیم بود. لذا طرح مطالعاتی-کاربردی نیازسنجی آموزشی و مهارتی مبلغان حوزه‌های علمیه خواهران در عرصه کودک و نوجوان» در دستور کار معاونت فرهنگی تبلیغی مرکزمدیریت حوزه های علمیه خواهران قرار گرفت. این طرح، در راستای برنامه ۵ ساله ابلاغی شورای سیاستگذاری و راهبرد شماره دو: ارتقاء کمی و کیفی زیرساخت‌های فرهنگی و تبلیغی عملیاتی شده است.

در ادامه رقیه جاویدی، رئیس اداره مطالعات فرهنگی نحوه اجرایی این طرح را چنین بیان کرد: روش انجام نیازسنجی آموزشی و مهارتی مبلغان عرصه کودک و نوجوان، از نوع توصیفی-تحلیلی و با روش توافق محور با تکنیک دِلفی و تحلیل مضمون است. در انجام این طرح، ابتدا با متخصصان و کارشناسان عرصه تبلیغی (که در زمینه برگزاری دوره و کارگاه و یا در عرصه میدان و کار با کودک و نوجوان فعالیت داشتند) مصاحبه عمیق صورت گرفت. سپس مصاحبه ها پیاده شد و کدگذاری سه مرحله ای بر مبنای تحلیل مضمون انجام شد و در نهایت شبکه مضامین و پرسشنامه نیازهای آموزشی و مهارتی استخراج شد. این پرسشنامه در سامانه پل به نظرسنجی مبلغان فعال در عرصه کودک و نوجوان قرار داده شد تا دوره ها را بر اساس نیاز اولویت بندی نمایند.

جاویدی گفت: بعد از مصاحبه با کارشناسان و کدگذاری سه مرحله‌ای، مضامین اصلی که محورهای پایه ای پژوهش محسوب می شوند به دست آمد که شامل ۶ مضمون می شود:

۱. «وضعیت‌سنجی مبلغان خواهر در عرصه کودک و نوجوان»،

۲. «نیازمندی‌های دینی کودک و نوجوان»،

۳. «آسیب‌ها و مشکلات اجتماعی و فرهنگی در عرصه کودک و نوجوان»

۴. «نیازهای آموزشی-مهارتی عمومی مبلغان»،

۵. «نیازهای آموزشی-مهارتی تخصصی مبلغان» و

۶. «پیشنهادات دستیابی به وضعیت مطلوب تبلیغی».

وی افزود: با توجه به فراوانی تم‌های پایه می‌توان گفت تم اصلیِ «آسیب‌ها و مشکلات اجتماعی و فرهنگی در عرصه کودک و نوجوان» بیشترین تأثیر را در تمِ مرکزی نیازسنجی آموزشی و مهارتی مبلغان عرصه کودک و نوجوان دارد.

رئیس اداره مطالعات فرهنگی در پاسخ به این پرسش که جامعه آماری پژوهش چه افرادی بودند، بیان کرد: جامعه آماری شامل ۶ گروه مبلغان طرح امین مدارس ابتدایی، مبلغان طرح امین مدارس متوسطه اول، مبلغان طرح امین مدارس متوسطه دوم، مبلغان غیرطرح امین فعال در عرصه کودک، مبلغان غیرطرح امین فعال در عرصه نوجوان و مربیان مهدکودک و پیش دبستانی بودند.

جاویدی تشریح کرد: حدود ۴ هزار نفر در نظرسنجی شرکت کرده بودند که بیشترین فراوانی شرکت‌کنندگان در نظرسنجی، مرتبط با مبلغان طرح امین مدارس ابتدایی است که تقریباً حدود نیمی شرکت‌کنندگان را شامل می‌شود که این تعداد می‌تواند معنادار باشد و نشانگر بیشترین نیاز به آموزش‌های تخصصی و مهارتی در این طیف جامعه آماری باشد. با فاصله قابل توجهی، دومین فراوانی شرکت‌کنندگان در نظرسنجی، مربوط به مبلغان طرح امین مدارس متوسط اول بود. با تعبیر دیگری، حدود دو سوم شرکت‌کنندگان در نیازسنجی شامل فعالان و مبلغان عرصه تخصصی کودک می‌شود که این آمار نیز میتواند معنادار باشد و توجه بیشتر سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان را به این عرصه می‌طلبد.

وی بیان کرد: دوره های عمومی و تخصصی مورد نیاز مبلغان به صورت جداگانه برای عرصه کودک و نوجوان احصا شده است. در تحلیل نظرسنجی به این نتیجه رسیدیم که بیشترین درصد نیازهای آموزشی مبلغان عرصه کودک و نوجوان، مربوط به دوره‌های عمومی است که میتواند معنادار باشد و نشانگر آن است که مبلغان این عرصه علیرغم داشتن دانش، هنوز در مهارتهای عمومی احساس ضعف دارند؛ لذا بیشترین احساس نیاز را در عرصه عمومی اعلام کردند.

همچنین در بین دوره‌های عمومی، به ترتیب «ارتباط مؤثر با کودک و نوجوان»،«اصول و روش‌های تربیت دینی»، «روش ارائه مفاهیم دینی به کودک و نوجوان»، «روش پاسخگویی به سؤالات دینی کودک و نوجوان»، با اولویت ۸۷، ۸۶، ۸۵ و ۸۵ درصد، بیشترین نیازهای اعلام شده توسط مبلغان عرصه کودک و نوجوان بوده است.

رئیس اداره مطالعات فرهنگی در پایان عنوان کرد: دوره ها، سرفصل ها، میزان ساعت و اساتید آموزشی در این طرح ارائه شده است. میزان ساعت مورد نیاز برای برگزاری دورههای آموزشی و مهارتی مبلغان عرصه کودک و نوجوان به تفکیک عبارت است از: دوره مهارت تخصصی کودک شامل: ۳۰ ساعت آموزشی و ۴۰ ساعت کارگاهی و دوره تخصصی نوجوان شامل: ۱۵۳ ساعت آموزشی و ۳۶ ساعت کارگاهی و دوره های عمومی مشترک شامل: ۱۱۴ ساعت آموزشی و ۳۲ ساعت کارگاهی.

ارسال نظرات