از شناسایی ظرفیتهای مردمی تا انصراف مادران از سقط؛ روایت اثرگذاری یک مجمع مردمی

در شرایطی که کشور با بحران کاهش جمعیت و سالمندی روبهروست، مجمع فعالان جمعیت استان همدان با شبکهسازی مردمی، آموزش و حمایت از مادران، تلاش میکند فرهنگ فرزندآوری را دوباره در جامعه زنده کند.
طاهره باب الحوائجی نماینده مجمع فعالان مردمی جمعیت در استان همدان در گفت و گو با خبرنگار گروه جمعیت و تعالی خانواده خبرگزاری رسا، با اشاره به فعالیت های این مجمع در استان همدان گفت: مجمع فعالان جمعیت استان همدان شبکه ای مردمی که در راستای فعالیت های ستاد مردمی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی استان همدان در حال فعالیت است که خود بهصورت مستقیم وارد فعالیتهای میدانی و عملیاتی نمیشود، بلکه نقش شبکهسازی و تسهیلگری را برای مجموعههای مردمی فعال در حوزه جمعیت ایفا میکند. هدف اصلی این مجمع، شناسایی ظرفیتها، ظرفیتسازی و پیوند دادن مجموعههای مردمی به یکدیگر در سطوح مختلف (محلی، منطقهای و استانی) است.
وی افزود: در طول سالهای گذشته، مجمع با برگزاری بیش از ۲۵۰ ساعت کارگاه آموزشی ویژه دانشجویان، نخبگان، اقشار صنفی و فرهنگی، گام مهمی در مسیر توانمندسازی نیروهای مردمی و ارتقای آگاهی در زمینه جمعیت برداشته است. موضوعات محوری این آموزشها شامل حفظ حیات جنین، تحلیل وبررسی وضعیت کنونی کشوردر خصوص مسئله جمعیت، تربیت کنشگر جمعیت و جهت دهی به کنشگری فعالان با توجه به نیازمندیهای میدان است.
نشستهای ملی با مسئولان کشور
مدیر مرکز نفس استان همدان در ادامه ابراز داشت: در سال گذشته، مجمع فعالان جمعیت همدان موفق به برگزاری هفت نشست ملی با مسئولان کشوری از جمله دستیار رئیسجمهور، معاونان وزارت راه، بهداشت و نمایندگان مجلس شد. موضوع این نشستها، بررسی مشکلات اجرایی قانون جمعیت، مطالبهگری زمین برای خانوادههای فرزندآور، نقد غربالگری و پیگیری حمایتهای مؤثر از اقشار ضعیف جامعه بوده است.
تشکیل شبکه مادرانه و ترویج همیاری اجتماعی
باب الحوائجی یکی از اقدامات مهم مجمع را شکلگیری شبکه مادرانه در سطح محلههای استان همدان دانست و گفت: در این شبکه، مادران فعال در حوزه جمعیت دورهمیهای آموزشی مشاورهای، کارگاههای مهارتی، تربیت کودک و نوجوان و جلسات کتابخوانی مادرانه فضای ارتباطی گرم و مؤثری میان خانوادههای فرزندآور بوجود آورده اند تا از این رهگذر مادران راه حل های مواجهه با چالش ها و مشکلات احتمالی چند فرزندی را با یکدیگر به اشتراک گذاشته وهم افزایی محله محور را تقویت کنند.
نماینده مجمع فعالان مردمی جمعیت در استان همدان ادامه داد: در این فضا، مادرانی که فرزندان بیشتری دارند، در قالب گروه هایی به کنشگران حمایتگر در سطح محلات مبدل می شوند.
تأسیس مرکز «نَفَس» و نجات جان ۱۹۲ جنین
وی از دیگر دستاوردهای مجمع، راهاندازی مرکز «نَفَس» (نهضت فعالان فرهنگی حامی حیات) در سال ۱۴۰۲ دانست و افزود: این مرکز با ارائه مشاورههای تخصصی، روانشناختی و حمایتی تاکنون موفق شده است بیش از ۱۹۰ مورد انصراف از سقط جنین را رقم بزند که حدود ۹۰ نوزاد حاصل آن، اکنون به دنیا آمدهاند. این اقدام، در راستای حفظ حیات جنین و پیشگیری از سقطهای غیرضروری، الگویی موفق و تأثیرگذار در سطح ملی به شمار میرود.
نگرانی از وضعیت جمعیتی همدان
باب الحوائجی با تاکید بر اینکه استان همدان از نظر شاخصهای جمعیتی، در وضعیت هشدار قرار دارد اظهار داشت: نرخ باروری در استان پایین بوده و در جدول نرخ سالمندی در رتبههای نخست کشور قرار دارد و روند مهاجرت نیز معکوس و منفی است. اگر این وضعیت ادامه یابد، در سالهای آینده، استان با چالشهای جدی در حوزه نیروی انسانی، اشتغال، توسعه و خدمات اجتماعی مواجه خواهد شد.
فراخوان برای عزم ملی در حوزه جمعیت
مدیر مرکز نفس استان همدان گفت: با وجود تصویب قانون جوانی جمعیت، همچنان ضعف در اجرای قانون وجود دارد. بخشی از این ضعف به مسائل فرهنگی در سطح عموم مردم و بخشی دیگر به زیرساخت های ناکافی بر می گردد و قسمتی نیز برخواسته از بی انگیزگی برخی از مدیران و متولیان امر است. در این زمینه نیز مشوق های موجود پاسخ گوی نیاز جامعه هدف نیست.
نماینده مجمع فعالان مردمی جمعیت در استان همدان در پایان خاطرنشان کرد: ما در حوزه جمعیت نیازمند عزم و اراده جدی هم از سوی دولت و هم از سوی مردم هستیم. هرچند اقدامات فرهنگی و مردمی مؤثرند اما نیازمند تکثیر کمّی کنشگران و ارتقاء سطح کیفی کنشگری فعالان این عرصه است که صد البته این امر بدون همراهی تام حاکمیت قطعا به نتیجه مطلوب نخواهند رسید. از سوی دیگر، مردم نیز باید هم از دولت مطالبهگری داشته باشند و هم خودشان وارد عمل شوند. باید تعاونیها، گروههای حمایتی، شبکههای همیاری اجتماعی و سبک زندگی جدید بر پایه همبستگی اجتماعی و اعتماد میان مردم شکل گیرد.
ارسال نظرات