معرفت زیارت
در سایه سارِ حرم، آنجا که سنگها زمزمه گر اسرار میشوند و چلچراغ ها روایتگر نور میگردند، زیارت نه یک سفر که رستاخیزِ دل است. اینجا، در میانهٔ آینهٔ آستان، زائر به تماشای خویش مینشیند؛ خویشی که گمگشته در هیاهوی روزمرگی، با زیارت، به اصالت خویش بازمی.گردد.
اما زیارت در اندیشهٔ اسلامی، فراتر از یک گردش معنویِ فردی است؛ جریانی زنده ست که فرهنگ را می آفریند و با اجتماع پیوند میزند و تمدن را به پیش میبرد.
از کنج ضریح تا دل جامعه، زیارت در هر گام، معرفت میطلبد؛ معرفتی که اگر نباشد، زیارت از ژرفا به سطح میغلتد و از حقیقت به ظاهر تقلیل مییابد.
پروندهٔ«معرفت زیارت»میکوشد تا این سفر روحانی را در ابعاد گوناگون همچون نگاه رهبر انقلاب به زیارت به مثابهٔ مدرسهٔ انسانساز، زیارت بهمثابهٔ زنجیره وحدت و خاستگاه هنر و هویت، زیارت در دنیای مدرن؛ فرصتها و چالشهای فرارو و... بررسی نماید.
این پرونده، مناسبتش دهه کرامت و کارکردش ارایه روایتی از زیارتِ آگاهانه بر بستر تحلیل و تبیین از منظر خبر و رسانه است.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه در سخنانی به تبیین ابعاد حیاتی زیارت پرداخت و ویژگیهای زیارت اصیل از منظر رهبر معظم انقلاب را شامل گرایش قلبی، معرفت عمیق به امام و درک حضور ایشان برشمرد.
در دهه کرامت و سالروز میلاد بانوی کرامت، حضرت فاطمه معصومه (س)، به سراغ مادرانی رفتیم که حجاب، زیور ظاهری و باطنی آنهاست. آنها از دغدغههای خود برای حفظ حجاب و حیا در نسلهای آینده گفتند و تاکید کردند که این ارزشها، قابل قیاس با مادیات نیست. در این گزارش، پای صحبت بانوانی مینشینیم که با الهام از زندگی حضرت فاطمه معصومه (س)، عهد بستهاند تا فرزندان خود را با ارزشهای معنوی و اخلاقی تربیت کنند.
روایت تصویری کوتاه به مناسبت سیزدهم اردیبهشت، روز تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه از حضور رهبر معظم انقلاب در بارگاه مطهر امامزادگان مشهد اردهال کاشان در تابستان ۱۳۹۵ منتشر شده است.
زیارت، بهطور مستقیم به معنای نبرد و جنگیدن در رکاب امام نیست، بلکه به عنوان یک عمل عبادی و معنوی، میتواند به شکلهای مختلف به نصرت امام کمک کند. در این اطلاع نگاشت به ابعاد عمل عبادی و معنوی میپردازیم.
عضو گروه مکتب امام و رهبری پژوهشكده باقر العلوم با تبیین دیدگاه رهبر معظم انقلاب در خصوص زیارت اصیل، راهکارهایی عملی برای انتقال این مفهوم به نسل جوان ارائه میدهد.
معاون ایران در مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با تأکید بر نقش زیارت در ارتقای معنویت و همبستگی میان مسلمانان، تصریح کرد: توجه به قبور اولیای الهی و اهل بیت علیهمالسلام در میان تمام فرق اسلامی نقش تعیینکنندهای در تقویت وحدت امت اسلامی ایفا کند.
مدیر مؤسسه سیره شهداء گفت: نگاه عمیق رهبر معظم انقلاب به زیارت برگرفته از زمانهای گذشته و سیره علمای سلف می باشد که ساخت حوزه های علمیه در نزدیکی زیارتگاه ها نشان از اهمیت زیارت از گذشته بوده است.
پژوهشگر دانش اجتماعی مسلمین با تأکید بر اینکه زیارت، راهی برای رسیدن به معرفت امام معصوم و تقرب به خداوند است، تصریح کرد: حضور در فضای مجازی اگر به جای ابزار تبلیغ و ترویج، تنها به سکوی گزارشکار بدل شود، فرصت مهمی را از دست خواهیم داد.
استادیار دانشگاه باقرالعلوم(ع) با تحلیل ابعاد مختلف زیارت از جنبههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بر اهمیت زیارت در شکلگیری هویت شیعه و استفاده از ظرفیتهای آن در مقابله با جنگ نرم دشمنان تأکید کرد.
معاون پژوهش مرکز مدیریت حوزههای علمیه تهران زیارت را ظرفیتی راهبردی برای کاهش آسیبهای اجتماعی، تقویت انسجام فرهنگی و مقابله با جنگ نرم دانست و تصریح کرد: باید با نگاهی عمیق و راهبردی به زیارت نگریسته شود.
امام جمعه پرند با تأکید بر اینکه زیارت در فرهنگ شیعه تنها یک عبادت فردی به شمار نمیآید، بیان کرد: زیارت فرصتی بزرگ برای پرورش نیروهای مؤمن، بصیر و مسئولیتپذیر در راستای تمدنسازی اسلامی فراهم میکند.
در جهان امروز که دیپلماسی فرهنگی به ابزاری کلیدی برای تعاملات بینالمللی تبدیل شده، دختران با ظرفیتهای منحصربهفرد خود میتوانند نقش مؤثری در انتقال ارزشها، هنر و سبک زندگی ایرانی ایفا کنند.
رئیس سازمان هیأت و تشکلهای دینی کشور با تأکید بر جایگاه ویژه زیارت در مکتب شیعه، بیان کرد: زیارت ابزاری موثر برای تقویت روحیه جمعی، کاهش آسیبهای اجتماعی و مقابله با جنگ نرم فرهنگی است.
تولیت آستان امامزاده صالح علیهالسلام تجریش با تأکید بر اینکه زیارت اگر با معرفت همراه شود به یک جریان تمدنی بدل خواهد شد، گفت: هیئتهای مذهبی شاخص امروز باید سنگر خدمت اجتماعی، تربیت جوان مؤمن و مبارزه فرهنگی با تهاجم دشمن باشند.
حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد رضا رهنمائی عضو مجمع عمومی جامعه مدرسین به مناسبت میلاد با سعادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها ایشان را الگوی مناسب برای جامعه دانستند.
حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد رضا علم الهدی عضو مجمع عمومی جامعه مدرسین به مناسبت میلاد با سعادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها به بیان فضائل ایشان پرداخت.
حضرت آیت الله خامنه ای: «قبولی زیارت معنایش این است که آن فیضی که از ملاقات این ولی خدا به ملاقاتکننده میرسد، آن فیض به شما برسد؛ این معنای قبولی زیارت است.»
اولین نشست هم اندیشی ستاد ملی دهه کرامت با حضور نمایندگان اعتاب مقدسه ایران اسلامی، استاندار قم و جمعی از مدیران استانی در حرم مطهر بانوی کرامت برگزار شد.
شهد زیارت" نوشته احد فرامرز قراملکی، برای سومین بار منتشر شد تا با پرسشهایی اساسی، تجربهی زیارت را عمیقاً واکاوی کند و نگاهی نو به این سنت دیرینه بیفکند.
تعظیم، تکریم، گرامی داشت و یادکرد انسانهای شایسته، فرهیخته، لازمه محبّت، عشق و ارادت انسانها به نیکیها و کمالات است و ریشه در فطرت و سرشت آدمی دارد و زیارت، فرصت طلایی برای طهارت و پاکی اخلاق و موعد توبه و پاک سازی درون است.
اکبری بر اهمیت زیارت به عنوان عاملی اساسی در شکلگیری تمدن اسلامی تأکید کرد و خواستار تولید محتوای مناسب و استفاده از فناوریهای نوین برای تقویت این مفهوم در سطح جهانی شد.
حجت الاسلام دکتر اسلامی تنها، استادیار گروه مطالعات فرهنگی و ارتباطات دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه باقرالعلوم (ع) در پنجمین نشست از سلسله نشستهای «ظرفیت شناسی ارتباطات، رسانه و فضای مجازی برای سند نویسی ملی زیارت»؛ با عنوان «همشناسی امت در زیارت امام؛ بازاندیشی از منظر ارتباطات میان فرهنگی» مسئله زیارت از منظر سیاستی را مسئلهای در حال ظهور خواند.
نشست نقش دیپلماسی رسانهای در ظرفیتسازی زیارت برای تمدنسازی نوین اسلامی از سلسله نشستهای ظرفیت شناسی ارتباطات، رسانه و فضای مجازی برای سندنویسی ملی زیارت با ارائه دکتر کمال اکبری، رییس دانشکده دین و رسانه و حضور محمد رزمگاه، پژوهشگر دیپلماسی فرهنگی با عنوان دبیر علمی به همت کارگروه هنر، رسانه و فضای مجازی و همکاری خبرگزاری رسا برگزار شد.
حجت الاسلام اسلامی تنها با اشاره به گفتمانهای زیارت و با استناد به آیات قرآن، بهترین دکترین را برای تدوین سند ملی زیارت، الگوی تعارف و همشناسی فرهنگی معرفی کرد.
سازمان اوقاف و امور خیریه، با صدور بیانیهای ساخت و نمایش فیلم سینمایی «آنتیک» را در جشنواره فیلم فجر، توهین به اصالت امامزادگان در فضای مجازی و رسانهای کشور دانست و آن را محکوم کرد.
مدیر مؤسسه رسانهای نسل سلمان بر اهمیت زیارت بهعنوان یک عامل اساسی در ایجاد وحدت و تقویت مقاومت و پایایی ارزشهای دینی و اخلاقی در جامعه تأکید کرد و بیان داشت که تحریفهای رسانهای موجب انتشار دیدگاههای سطحی و افراطی در این حوزه میشود.
پژوهشگر سیاستگذاری فرهنگی فرجام بازنمایی رسانهای پدیدههای معنوی مانند زیارت را مصرفگرایی و سکولارگرایی ارزیابی کرد و گفت: رسانهها باید بر ابعاد معرفتی، نصرت ولی خدا و همشناسی زائران تاکید کنند.
دبیر کارگروه هنر، رسانه و فضای مجازی دبیرخانه کارگروه زیارت از رقابت سه کلان گفتمان در زیارت خبر داد و گفت: گفتمان لیبرالیسم، برائت و انقلاب اسلامی از مهمترین گفتمانهای زیارت هستند.
نشست علمی همشناسی امت در زیارت امام؛ باز اندیشی از منظر ارتباطات میان فرهنگی، با ارائه حجت الاسلام دکتر علی اصغر اسلامی تنها، استادیار گروه مطالعات فرهنگی و ارتباطات دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه باقرالعلوم (ع) و دبیری علمی حجت الاسلام محمدمهدی محققی، دبیر کارگروه رسانه و فضای مجازی دبیرخانه کارگروه زیارت در سالن شهید دهقانی خبرگزاری رسا برگزار شد.
پژوهشگر فقه رسانه، با اشاره به نحوه الگوگیری اجتماع در فضای ارتباطات مدرن و چالش های آن، برلزوم تدبیر برای جلوگیری از پیامدهای منفی قطبیزدگی اجتماعی و فرهنگی و عقیدتی ناشی از الگوگیری از انسان رسانه ها و سلبریتیسم تأکید کرد.
حجت الاسلام عبداللهی با اشاره به اهمیت انسان رسانهها در اثرگذاری فرهنگ و هویت اجتماعی، برلزوم آموزش به انسان رسانهها و استفاده از آنها برای اثرگذاری مثبت بر جامعه تأکید کرد.
نشست «نقش انسان رسانهها و سلبریتیها در الگوسازی اجتماعی زیارت با تاکید بر سند ملی زیارت» در خبرگزاری رسا با ارائه حجت الاسلام مسعود عبداللهی، نقد حجت الاسلام محمدمهدی محققی و دبیری علمی حجت الاسلام سیدقوام صفوی برگزار شد.
به همت دبیرخانه کارگروه زیارت با همکاری دانشکده معماری و شهرسازی اسلامی دانشگاه قم:
اولین نشست تخصصی نقد و بررسی پیشنویس سند ملی زیارت از منظر معماری و شهرسازی توسط دبیرخانه کارگروه زیارت با همکاری دانشکده معماری و شهرسازی اسلامی دانشگاه قم برگزار میشود.