ضرورت انتخاب همبازی مناسب برای فرزندان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام تراشیون کارشناس تربیتی، در برنامه پرسمان تربیتی کودک و نوجوان که از رادیو معارف پخش میشد به ارائه بحث نیازهای نوجوانان پرداخت و گفت: یکی از ویژگیهایی که در نوجوانان از سن دوازده یا سیزده سالگی میبینم، گرایش به گروه همسالان است، به این معنا که نوجوان دوست دارد در کنار همسالانش باشد.
وی ادامه داد: این گرایش مثل یک چاقوی دو لبه است، یعنی ممکن است آسیبهایی داشته باشد، اگر تحت مدیریت مدرسه، خانواده، پدر و مادر باشد، میتواند نقش نوجوان را در اجتماع به شکل مثبت پررنگ کند، و الا اثرات منفی و آسیبهای جدی دامن گیر نوجوان میشود.
راهکارهایی برای جلوگیری از آسیبهای اجتماعی نوجوانان
این کارشناس تربیتی اظهار داشت: در دوران نوجوانی اگر بخواهیم نوجوانان در گروههای مثبت و پاک قرار گیرند، باید آنها را به محیطهای پاک و سالم ببریم، محیطهایی که اکثر نوجوانان حاضر در آنجا پاک و خوب هستند، مثل مساجد، معمولاً نوجوانانی که در این محیطها رفت و آمد میکنند، پاکتر و سالمتر هستند.
وی تصریح کرد: اما این که دوستان خوبی داشته باشند و یا به مسجد رفت و آمد کنند، دلیل بر این نیست که نیاز به مراقبت و نظارت ندارند، دوست خوب داشتن برابر با خوب شدن نیست، اما یکی از ویژگیهای خوب شدن و زمینههای خوب شدن دوست خوب داشتن است.
محیط فامیل
حجتالاسلام تراشیون ادامه داد: ما در فامیل، همسالانی برای نوجوانانمان داریم، ما میتوانیم با بیشتر کردن رفت و آمد با آنها نیاز گرایشی نوجوانمان را پاسخ بگوییم، ما باید خودمان برای نوجوانمان همسالان پاک و سالم را پیدا کنیم والا آنها برای خود برنامه ریزی میکنند.
وی ابراز داشت: گاهی اوقات مجموعههای فرهنگی میتوانند گروههای همسالی را تشکیل دهند و چون مرارت و نظارت مستقیم و غیر مستقیم بر این مجموعهها انجام میشود، میتوانند رفتارهای نوجوانان را کنترل کنند.
حجتالاسلام تراشیون بیان داشت: برای اینکه نوجوان در گروه سالمتر حرکت کند، باید برای نوجوانان هدفهای همسان با گروه متعلق او تعریف کنیم، یعنی وقتی در گروه همسال قرار دارند، بی کاری و حیرانی این گروه میتواند آسیبهایی در بر داشته باشد.
وی ادامه داد: گروههایی مثل گروه جهادی که فعالیت هدفمندی دارد، در بعد شخصیتی، رفتاری و عبادی بچهها اثراتی دارد، گاهی نوجوانان در زمینههای علمی، فرهنگی و ورزشی فعالیت میکنند، این نوعی هدفمند کردن فعالیت نوجوانان است و باعث اثرات مثبتی در نوجوان میشود.
حجتالاسلام تراشیون در پاسخ به سؤال «همبازیهای پسرم از فامیل هستند و چند سال از او بزرگترند، چه کار کنم که اخلاق و رفتار آنها روی بچهام اثر منفی نداشته باشد؟» گفت: بچههای همبازی باید سه ویژگی داشته باشند، هم سن باشند، هم جنس باشند و از نظر اعتقادی و فرهنگی دو خانواده به هم نزدیک باشند، یک مسئله مهم دیگر اینکه باید قابل دسترسی هم باشند.
وی ابراز داشت: اختلاف سنی زیاد باعث میشود که بچه در فضایی قرار گیرد که دوستان از نظر فهم و درک بر او سیطره دارند و کارهای آنها ولو غلط برای بچه الگو باشد و از آنها تقلید کند، باید برای بچهها همبازیهای مناسب پیدا کنیم و این وظیفه والدین است که در فامیل یا همسایگان برای بچههای خود همبازی بیابند./9194/پ201/ن