۰۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۲:۲۵
کد خبر: ۲۷۷۵۱۶
هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان دست به کار شد؛

جنجال ترجمه «برجام» در مجلس

خبرگزاری رسا ـ مجلس شورای اسلامی روز گذشته در جلسه علنی خود شاهد اختلافات شدیدی بود که مهم‌ترین آن اختلاف بر سر ارسال متن ترجمه شده برجام بود که در نهایت به یک اختلاف لفظی تمام عیار ختم شد.
صحن علني مجلس شوراي اسلامي

به گزارش خبرگزاری رسا، مجلس شورای اسلامی روز گذشته در جلسه علنی خود شاهد اختلافات شدیدی بود که مهم‌ترین آن اختلاف بر سر ارسال متن ترجمه شده برجام بود که در نهایت به یک اختلاف لفظی تمام عیار ختم شد.


اختلافی که در نهایت به سخنان آتشین لاریجانی درباره برخی سخنان نمایندگان در مورد وی ختم شد و البته وساطت ابوترابی فرد نیز باعث شد تا دو طرف دیگر دعوا نیز با روبوسی غائله را پایان دهند. در این میان سؤال اصلی که در افکار عمومی ایجاد شده این است که نقش مجلس تنها به همین درگیری‌ها محدود می‌ماند یا می‌توان انتظار نقش آفرینی جدی‌تر مسئله را با تمام حاشیه‌های ممکن داشت؛ حاشیه‌هایی که تنها نقش مجلس را زیر سؤال می‌برد.

 

برجام و روشن نبودن تکلیف آن
همه چیز در جلسه علنی دیروز مجلس از تذکر مهدی کوچک زاده نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی آغاز شد که نسبت به متن ترجمه شده برجام توسط وزارت امورخارجه انتقاداتی را مطرح و آن را نقطه ضعفی برای مجلس عنوان کرد.


کوچک زاده طی تذکری آیین‌نامه‌ای با استناد به ماده 197، اظهار داشت: شأن مجلس طبق گفته آقای لاریجانی خرید و فروش سیب زمینی نیست. آیا ترجمه‌ای که امروز از متن توافق نهایی تقدیم مجلس شد، تضمینی برای صحت آن وجود دارد؟ اینکه می‌گویند این ترجمه مورد تأیید دستگاه دیپلماسی است، یعنی ایراد دیگری ندارد.


وی افزود: هفته گذشته رئیس دستگاه دیپلماسی ترجمه‌ای از متن توافق نهایی را تحویل مجلس داد که نقص داشت و ما به آسانی از کنار آن گذشتیم و خواستیم ترجمه بهتری ارسال شود.


کوچک‌زاده یادآور شد: ممکن است همین ترجمه‌ای که امروز تقدیم مجلس شده است را کسی بخواند و از آن ایراد بگیرد، ‌این برخورد سلطنت‌مآبانه با مجلس شورای اسلامی است، ‌چه کسی تضمین می‌کند ترجمه امروز برگرفته از همان متن انگلیسی باشد.


وی با اشاره به اصل 139 قانون اساسی گفت: طبق این اصل صلح دعاوی در مورد اموال عمومی به داوری در هر مورد موکول به تصویب هیئت وزیران است. کوچک‌زاده خطاب به کاظم جلالی که می‌خواست درباره صحبت‌هایش اظهارنظر کند، گفت: آقای جلالی! شلوغ نکن، اجازه بده حرف من تمام شود بعد شما خودشیرینی کن.


کوچک‌زاده با بیان اینکه مجلس مسئول رسیدگی به متن توافق نهایی است، گفت: دو هفته است مجلس رسیدگی به توافق نهایی را به تعویق انداخته تا ترجمه مطلوب به دست نمایندگان برسد. باید پرسید چه کسی تضمین می‌کند این ترجمه مطلوب است؟ مردم بدانید مجلس تا امروز با برخورد سلطنت‌مآبانه‌ای که رهبر معظم انقلاب هم صریحا آن را منع کردند، از دخالت در این مسئله فعلا امتناع کرده است.


نماینده تهران در مجلس اضافه کرد: آقای جلالی الان آنچه که مورد تأیید آقای لاریجانی است را با هزار و یک ترفند توجیه خواهند کرد، ‌ما گفتیم ترجمه‌ای که هفته گذشته وزارت خارجه به مجلس داد مطلوب نبود اما چه کسی تضمین می‌کند ترجمه‌ای که امروز ارائه شده مطلوب است؟ مجلس را سرکار گذاشته‌اند.

 

وساطت ابوترابی
در این میان ابوترابی فرد رئیس جلسه نیز وارد میدان شد و تلاش کرد جو را تا آنجا که ممکن است، آرام کند و از بیشتر شدن تنش جلوگیری کند. محمدحسن ابوترابی‌فرد نایب رئیس اول مجلس که در غیاب لاریجانی ریاست ساعتی از صحن علنی را بر عهده داشت، در پاسخ به تذکر مهدی کوچک‌زاده، توضیح داد: طبق ماده 197 آیین‌نامه اجرایی مجلس، شما چند تخلف داشتید، نخست اینکه طبق این اصل شما باید تذکری را در خصوص موضوع طرح یا لایحه‌ای که قرار بود رأی‌گیری شود، مطرح می‌کردید.


وی افزود: همچنین تنها اجازه داشتید سه دقیقه صحبت کنید اما بر اساس گزارشی که اتاق فرمان می‌تواند ارائه کند، شما بیش از این زمان صحبت کردید، آقای کوچک‌زاده! شما همچنین به آقای جلالی همکار ارجمندمان اهانت کردید، همانطور که می‌دانید هیچ نماینده‌ای اجازه ندارد به نماینده دیگری اهانت کند.


ابوترابی‌فرد ادامه داد: بهتر بود این مسئله را در پایان جلسه بدون حاشیه تذکر می‌دادید. در موضوع تذکر باید بگویم پس از توافق وین وزیر امورخارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی کشور به مجلس دعوت شدند و گزارشی ارائه کردند، همچنین آنها به طور ممتد در جلسات کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی حاضر شدند و ساعت‌ها با همکاران بحث کردند، اینکه عنوان می‌کنید ممکن است متن ترجمه مشکل داشته باشد مانعی ندارد، این متن وحی منزل نیست؛ نمایندگان مسلط به زبان انگلیسی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس و کارشناسان دیگر می‌توانند این متن را مقایسه و ایرادات آن را عنوان کنند.


وی خاطرنشان کرد: بنابراین اگر ایرادی به متن ترجمه وجود دارد، اعلام کنید حتماً به وزارت امور خارجه اطلاع داده می‌شود تا در صورت لزوم مجدداً اصلاح کنند.

 

پاتک مشترک جلالی و تابش به کوچک‌زاده
جلالی نیز در ادامه این جلسه در پاسخ به این مسئله در استناد به حق پاسخگویی خواستار پاسخ به تذکر کوچک‌زاده شد و آن را مغایر با برخی واقعیات موجود عنوان کرد.


وی در این تذکر افزود: مشکل اینجاست که عده‌ای خود را عین اسلام و مجسمه آن و صددرصد تابع ولایت می‌دانند، البته آنها می‌توانند نسبت به خود چنین برداشتی کنند اما مشکل اینجاست که دیگران را خائن و غیرولایی می‌دانند.


در جریان بیان این تذکر عده‌ای از نمایندگان از جمله مهدی کوچک‌زاده پاسخ‌هایی به جلالی می‌دادند که وی خطاب به کوچک‌زاده گفت: «هوچی‌گری نکن!»


سپس ابوترابی‌فرد نیز که شرایط مجلس را نامناسب دید، از کاظم جلالی خواست تا بیان تذکر با استناد به ماده 79 آیین‌نامه را به زمان دیگری موکول کند.


پس از این بحث‌ها تابش خواستار ارائه تذکر بود، پس از باز شدن تریبونش از روش اداره جلسه انتقاد کرد و خطاب به ابوترابی‌فرد گفت: شما به برخی اجازه می‌دهید صحبت کنند اما زمانی که ما می‌خواهیم واکنشی نشان دهیم، اجازه نمی‌دهید. ‌ابوترابی‌فرد نیز در واکنش به سخنان تابش گفت: بنده اجازه تذکر به شما می‌دهم اما فعلاً اجازه دهید دستور جلسه را بررسی کنیم.

 

پاسخ لاریجانی چه بود
پس از مدتی لاریجانی وارد صحن علنی شد و ریاست جلسه را بر عهده گرفت. در همین لحظه ابوترابی‌فرد در کنار جایگاه هیئت رئیسه، به گفت‌وگوی کوتاهی با کوچک‌زاده و جلالی پرداخت و خواستار رفع کدورت بین این دو نماینده شد که در نهایت نیز مشاجره آنان با مصافحه، پایان یافت. علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی که ریاست جلسه را بر عهده داشت در توضیح گفت: طبعاً ممکن است که نمایندگان آرای متفاوتی درباره موضوعات داشته باشند اما رهبر معظم انقلاب فرمودند که این موضوع باعث انشقاق در کشور نشود.


وی با تأکید بر حق مجلس در بررسی توافق هسته‌ای اظهار داشت: یک نفر می‌تواند موافق یا مخالف باشد یا ملاحظاتی داشته باشد اما اینها نباید تبدیل به اختلافات درونی شود.


رئیس مجلس شورای اسلامی با توصیه به نمایندگان جهت رفتار همراه با متانت و پرهیز از سوءظن گفت: اینکه تأخیر در ارائه متن ترجمه شده برجام با هدف دست بردن در آن بوده است، سوءظن است.


وی ادامه داد: قرار بود در اسرع وقت که سه‌شنبه هفته گذشته بود، متن به مجلس ارائه شود اما از آنجا که منقح نبود، مقرر شد اصلاحات آن انجام بگیرد و سپس به مجلس ارسال شود.


لاریجانی درباره اتهاماتی که به وی وارد شده است، گفت:‌من لزومی نمی‌بینم که از خود دفاع کنم چراکه هر کسی ایرادی مشاهده می‌کند باید مطرح کند، اما من متوجه نشدم که منظور آقای کوچک‌زاده از رفتار سلطنت‌مأبانه چیست؟


وی در ادامه اظهار داشت: یا در جای دیگری یکی از نمایندگان گفته است که لاریجانی نمی‌گذارد مسائل هسته‌ای در مجلس مطرح شود و او بنا به خواسته آقایان هاشمی و روحانی رئیس مجلس است یا دیگری گفته است که سگ احمدی‌نژاد و مشایی به لاریجانی شرف دارد؛ حداقل من شهادتین را که گفته‌ام چطور می‌شود سگ دیگران بر کسی که شهادتین می‌گوید شرف داشته باشد؟


رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: مهم این است که در موضوع اساسی مذاکرات و توافق هسته‌ای در کشور شکاف ایجاد نشود.

 

‌ کار به هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان کشید
پس از این بحث‌ها بود که برخی نمایندگان نیز از ورود هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان به این ماجرا خبر دادند. موسی غضنفر‌آبادی عضو هیئت نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان از بررسی تنش‌های دیروز مجلس میان آقایان جلالی، کوچک‌زاده و همچنین اظهارات لاریجانی در جلسه هیئت نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان خبر داد./1323/

منبع : روزنامه جوان

ارسال نظرات