۲۱ دی ۱۳۸۹ - ۰۷:۴۴
کد خبر: ۹۵۳۷۳
آیت‌الله مکارم شیرازی در دیدار مدیران انجمن علمی حوزه:

اعتماد به نفس را در طلاب زنده کنید / روش سنتی حوزه را حفظ کنیم و ذوب در روش‌های دانشگاهی نشویم

خبرگزاری رسا ـ حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی با بیان این که در حال حاضر دو روش حوزوی و دانشگاهی در کشور وجود دارد که هر روشی برای خود نقاط مثبتی دارد اظهار داشت: باید روش سنی حوزه را حفظ کنیم و ذوب در روش‌های دانشگاهی نشویم، خوبی ها را از روش دانشگاهی بگیریم؛ ولی ذوب در آن نشویم.
آيت‌الله ناصر مکارم شيرازي
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید، شامگاه 20 دی ماه در دیدار معاون پژوهشی و انجمن‌های علمی حوزه‌های علمیه اظهار داشت: خوشبختانه حوزه‌های علمیه شیعه همیشه پربار بوده‌اند و در حال حاضر بحمدالله نخستین حرف را در جهان اسلامی می‌زند.

وی با بیان این که محصولات حوزه علمیه قم در مقایسه با سایر محصولات حوزه‌های علمیه جهان بسیار برتری دارد، افزود: ما وارث میراث خوبی از گذشتگان‌مان هستیم و امیدواریم بتوانیم میراث خوبی برای آیندگان به یادگار بگذاریم.

این مرجع تقلید تصریح کرد: قناعت نکنیم به آنچه گذشتگان آورده‌اند و کاری کنیم که بر این میراث بیافزایم و این میراث روز به روز غنی تر شود.

خاتمیت تنها در نبوت بوده است و در علم خاتمیتی وجود ندارد

وی ادامه داد: علوم نامحدود هستند به خصوص علوم الهی که ارتباط با ذات پروردگار دارد و ذات هم نامتناهی است و هر چه به آن ذات پیوسته باشد نامتناهی می‌شود.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی با انتقاد به این که برخی علوم را پایان پذیر می‌دانند، تصریح کرد: هیچ وقت نمی شود به آخر خط رسید، این که برخی در کتاب‌ها می‌نویسند فلان شخص، خاتم مجتهدین است تعبیر درستی نیست، علم پایانی ندارد، خاتمیت تنها در نبوت بوده است و در علم خاتمیتی وجود ندارد.

این مفسر بزرگ قرآن کریم در قالب مثالی به پایان ناپذیری علوم پرداخت و افزود: وقتی شروع به نوشتن تفسیر کردیم، برخی آمدند گفتند، بعد از تفسیر مجمع البیان کسی نباید تفسیری بنویسد، در حالی که این تعبیر درستی از علم نیست، ما باید ایمان داشته باشیم که می توانیم علم تولید کنیم.

اعتماد به نفس را در طلاب و حوزه‌های علمیه زنده کنید

این مدرس خارج فقه حوزه علمیه قم یادآور شد: اعتماد به نفس را در حوزه های زنده کنید، ضمن احترام به کارهای پیشین باید اعتماد نفس را در تولید علم در طلاب ایجاد کنید.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به فعالیت‌های انجمن‌های علمی حوزه پرداخت و افزود: این انجمن‌ها شاخه‌های درخت پرباری هستند و همه آن‌ها باید به یک ریشه برگردند و قوانین کلی برای همه انجمن‌ها نوشته شود که همه در فضای توحید کار کنند و همه بتوانند در یک مسیر صحیح و به سوی یک هدف پیش روند.

این مرجع تقلید تصریح کرد: باید آثار انجمن‌های علمی به خوبی منعکس شود، همچنین نشریه مشترکی منتشر کنید تا همگان از عملکرد و فعالیت‌های حوزه مطلع شوند و این سبب امیدواری حوزویان و اطلاع رسانی به دیگران است.

کارهای تکراری برای حوزه‌های علمیه ضایع است


وی ادامه داد: یکی از مشکلات در حوزه‌های علمیه کار تکراری است و این کارهای تکراری برای حوزه‌های علمیه ضایع است و برای جلوگیری از این کار تکراری باید نشریه مشترکی منتشر کنید تا همه از فعالیت‌های دیگران اطلاع یابند و موازی کاری نشود.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی در ادامه سخنان خود به بهره‌گیری از روش سنتی حوزه تاکید کرد و اظهار داشت: هم‌اینک دو روش حوزوی و دانشگاهی در کشور وجود دارد که هر روشی برای خود نقاط مثبتی دارد؛ اما اخیرا دیده می‌شود روش‌ها حوزوی فاصله می‌گیرد و به سوی روش دانشگاهی می‌رود کاری نکنیم سنت‌های مفید و موثر که در روش‌های حوزوی بوده و از همین روش‌ها افرادی چون شیخ طوسی، علامه انصاری و بوعلی سینا تربیت شده‌اند، فاصله بگیریم.

  روش سنتی حوزه را حفظ کنیم و ذوب در روش‌های دانشگاهی نشویم

وی تاکید کرد: باید روش سنی حوزه را حفظ کنیم و ذوب در روش‌های دانشگاهی نشویم، خوبی ها را از روش دانشگاهی بگیریم؛ ولی ذوب در آن نشویم، ما تعصبی نداریم اما اصالت خود را حفظ کنیم، نکند زمانی چشمان را باز کنیم و ببینیم حوزه هم جذب دانشگاه شده است. این میراث گذشتگان است که بدست ما رسیده است آسان از دست ندهیم.

این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: کاری کنیم مسائل علمی آمیخته با مسائل جناحی نشود ما علوم حوزوی را علوم حوزوی پیش ببریم مسائل جناحی هیچ وقت در کارهای ما نفوذ نکند تا شکل دیگری به خود بگیرد.

ادبیات فارسی و عربی در حوزه‌های علمیه باید تقویت شود

وی همچنین توجه به ادبیات فارسی در حوزه‌های علمیه را مهم برشمرد و افزود: یکی دیگر از مشکلات ما،‌مشکل ادبیات حاکم بر نوشته‌ها و گفته‌هاست این ادبیات بسیار موثر است الان قرآن مجید بسیار مسائل را به صورت استفهام بیان می‌کند در حالی که خدا به همه چیز حاکم است، یعنی جواب از جان مخاطب در بیایید نه این که سخن را به مخاطب القا کند.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی خاطر نشان کرد: کلید همه علوم اسلامی، ادبیات عربی است بسیاری از حوزویان در ادبیات عربی ضعیف هستند؛ گاهی برخی به واسطه اشتباه کردن محل ضمیر و فاعل و مفعول استنباط اشتباهی انجام می‌دهند، باید در این خصوص پژوهشی جامعی انجام و ادبیات عرب در حوزه پررنگ‌تر شود.

وی در بخش پایانی سخنان خود مقابله با خرافه را در حوزه مهم دانست و گفت: یکی از مشکلات مهمی که در حوزه‌های علمیه داریم و انجمن‌ها باید به آن بپردازند، مسائل نادرستی است که در کتاب‌های ما وارد شده و ‌جنبه خرافی دارد،‌باید همانگونه که به تولید علم می‌پردازیم، همچنین با خرافات در علم نیز مقابله کنیم./917/پ202/ص
ارسال نظرات