بحرین و چالشهای حقوق بشر
به گزارش خبرگزاری رسا، یکی از مهم ترین رویکردهای دولت بحرین استفاده ابزاری از حقوق بشر است. مقامات بحرینی در واقع سیاست مقابله دولت ترامپ با ایران را یک سیاست مطلوب میدانند چرا که این سیاستی است که جایگاه وضعیت حقوق بشر در بحرین را برای ایالات متحده کم اهمیت جلوه میدهد . دولت ترامپ در زمینه حقوق بشر و به خصوص در رابطه با دولت بحرین به نظر می رسد که سیاستش را تغییر داده است.
مخالفان بحرین در مورد تغییر اشکار سیاست ایالات متحده ابراز نگرانی می کنند و برخی از مخالفان استدلال می کنند که افزایش حمایت ایالات متحده برای دولت می تواند باعث جلب نظر اپوزیسیون به سمت ایران و نزدیک تر شدن آنها به ایران، بیشتر از آن چیزی که تا به امروز بوده است بشود.
در بحرین چندین سازمان حقوق بشر فعالیت دارند که به صورت غیره رسمی فعالیت میکنند و رهبران این سازمانها به طور مکرر توسط دولت دستگیر شده اند. از جمله این سامان ها می توان به :۱- جامعه جوانان حقوق بشر بحرین(BYSHR)، ۲- سازمان مجوز حقوق اولیه انسانی، ۳-مرکز حقوق بشر بحرین (BCHR) و شفافیت جامعه بحرین اشاره کرد.
از جمله موضوعات حقوق بشری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الف)آزادی مذهبی:
گزارش های اخیر بر آزادی مذهبی بین المللی به صورت گسترده بر تفاوت بین شیعه و سنی و ناآرامی های پیرو آن تمرکز دارد. این گزارش ادعا می کنند که دولت علیه اکثریت شیعه و روحانیت شیعه تبعیض قائل است . در سال ۲۰۱۴، وزارت دادگستری و امور اسلامی، که تنظیم امور سازمانهای اسلامی در بحرین را بر عهده دارد، شورای علمای اسلامی، انجمن اصلی روحانیون شیعه در بحرین را منحل کرد و تصریح می کند که آنها در فعالیت های سیاسی غیر قانونی مشغول اند. در ماه ژوئن سال ۲۰۱۶، پادشاه اصلاحیه ای بر قانون ۲۰۰۵ تنظیم جوامع سیاسی زد و ممنوعیت افراد در فعالیت های سیاسی که در موقعیت های مذهبی فعال هستند را امضا کرد . این اصلاحیه به نظر می رسد نشان دهنده تلاش برای تضعیف بیشتر جمعیت ملی وفاق(بزرگترین حزب بحرین که در سال ۲۰۰۱ توسط اسلام گرایان شیعی تاسیس شد) است. در بحرین اگر چه دین رسمی اسلام معرفی شده است اما دولت به مسیحیان، یهودیان، وهندوها اجازه ازادی در عبادت را میدهد. با این شرط که گروه های غیر مسلمان باید در وزارت توسعه اجتماعی و گروه های مسلمان باید در وزارت دادگستری و امور اسلامی ثبت نام کنند.
جالب است بدانیم دین بهائی که در ایران و افغانستان کفر آمیز اعلام شده است ، در بحرین ، با این حال، اعضای جامعه بهائی می توانند به صورت آشکارا به عبادت بپردازند.
ب)اعدام و شکنجه:
تا قبل از قیام ۲۰۱۱، دیده بان حقوق بشر و گروه های دیگر اظهار داشتند که بحرین قرار است در برابر روند بین المللی پایان دادن به اعدام قرار بگیرد . از سال ۱۹۷۷ تا سال ۲۰۰۶، در بحرین هیچ اعدامی وجود ندارد، اما، در نوامبر ۲۰۰۹، در دادگاه بحرین اجرای حکم یک مهاجر (شهروند بنگلادش) تایید شده است.
در فوریه ۲۰۱۰، دیده بان حقوق بشر به صدور ادعای استفاده سیستماتیک توسط نیروهای شکنجه امنیتی بحرین پرداخت.
در ۱۳مه ۲۰۱۱، کمیسیون حقوق بشر تام لانتوس اظهار داشت که شکنجه به طور منظم (عمدتا شیعیان) در آن ناآرامی ها استفاده شده است. گزارش حقوق بشر وزارت امور خارجه در سال ۲۰۱۱ گفت: گزارش های متعددی از شکنجه و سایر مجازات های خشن در حالت اضطراری (مارس تا ژوئن ۲۰۱۱) وجود دارد.
در سال ۲۰۱۳، دولت بازدید برنامه ریزی شده توسط سازمان ملل متحد را که در خصوص با شکنجه و دیگر رفتارهای خشن، غیر انسانی یا اهانت آمیز یا مجازات بود را کنسل کرد.
ارزیابی نهایی
می توان گفت چشم انداز حقوق بشر در بحرین چشم انداز روشنی نخواهد بود . به نظر می رسد تمکین به حقوق بشر برای پادشاه بحرین یعنی تایید برچیده شدن تار و پود پادشاهی و سیستم حکومتی پاتریمونیالی است. چرا که چالش اصلی بحرین در رابطه با دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس وجود اکثریت شیعه که در حاشیه قدرتند و وجود اقلیت سنی است که در حاکمیتند. و دو راه بیشتر برای حاکمیت وجود ندارد. یا نقض حقوق بشر و سرکوب فراگیر و یا اصلاحات سیاسی که با توجه به ترس از قدرت گرفتن شیعیان بعید به نظر میرسد. بنابراین عدم تمکین به حقوق بشر همان راهبرد حفظ حیات حاکمیت است که در حال حاضر ادامه خواهد داشت./994/ب101/ف
منبع: طنین