تظاهرات ضد تروریسم مسلمانان آلمان؛ چرایی و واکنشها
به گزارش خبرگزاری رسا، سیدعلی موجانی، رایزن فرهنگی ايران در آلمان با بررسی چرایی و چگونگی شکلگیری تظاهرات ضد تروریسم که روز شنبه هفته جاری در شهر «کلن» آلمان برگزار شد، گفت: قریب به ۲ هزار نفر از مردم مسلمان در شهر کلن در تظاهراتی صلح آمیز با نام «بدون ما (nichtmituns)» برای نشاندادن مخالفت خود با خشونت و ترور به نام اسلام شرکت کردند. برنامهریزان این تظاهرات خانم لمیا قدور (Lemmya Kaddor) اسلامشناس و طارق محمد (Tarek Mohamad) فعال صلح بودند.
وی افزود که خانم لميا قدور در مصاحبه با روزنامه «کلنا اشتات آنسایگر» (koelnerstadt-Anzeiger) درباره ضرورت اعلام این ابتکار و علت وجوب حضور مسلمانان در این تظاهرات اعلام کرده است «ما مسلمانان باید خود را از این تروریستها جدا نشان داده و باعث طرد اجتماعی آنها بشویم».
ایمن مازیک (AimanMazyek)، دبیرکل و سخنگوی شورای مرکزی مسلمانان آلمان (ZMD) نیز در گفتوگو با روزنامه راینیشه پست گفت که شبهنظامیان به [به اصطلاح] جهادگرای دولت اسلامی [گروه تروریستی داعش]، میخواهند با جنایات خود باعث ایجاد شکاف در جامعه مسلمانان شوند.
مازیک افزود: بهترین اقدام در مقابل آنان این است که اسلام آنان و تروریسم مرگبارشان را در یک کاسه بیاندازیم، لذا باید همچنان به خیابانها بیاییم تا حضور خود را نشان دهیم و برای همبستگی جامعه خود و صلح بجنگیم و افراطگرایی را محکوم کنیم. از این رو تظاهرات علنی یکی از ابزارهای مناسب در این مسیر است. به همین دلیل شورای مرکزی مسلمانان هم در ابتکار تظاهرات کلن مشارکت میکند و هم در تظاهراتی که قرار است یک هفته بعد (هفته جاری) در برلین برپا شود، شرکت خواهد کرد.
در تجمع یاد شده مسلمانان شرکتکننده پلاکاردهایی به همراه داشتند که روی آنها نوشته شده بود «مسلمانان مقصر نیستند» و «نفرت زمین را به جهنم تبدیل میکند».
لمیا قدور، مبتکر این تظاهرات در جمع حاضران بیان کرد که «ما نمیخواهیم هیچ انسان بیگناهی به اسم اسلام کشته شود. جامعه مدنی مسلمانان اجازه صحبت به افراطگرایان نمیدهد».
واکنشها به تظاهرات ضد افراط گرایی که در شهر کلن برگزار شد
۱. تظاهرات روز شنبه به موضوعی بحث برانگیز در آلمان تبدیل شده است. بر خلاف انتظار که برآوردی ۱۰ هزار نفری از حضور مسلمانان شده بود، به گفته خانم قدور حدود سه هزار نفر در این تظاهرات شرکت داشتند، در حالیکه آمارهای رسانهای کمتر از این را نشان میدهد.
۲. اتحادیه ترکی ـ اسلامی دیتیب Ditib و شورای اسلامی اعلام کردند که در این تظاهرات شرکت نخواهند کرد. اتحادیه دیتیب دلیل امر را لطمه اینگونه تظاهرات به وجهه مسلمانان در آلمان اعلام داشته و تأکید کرد با اینگونه تحرکات برگزارکنندگان، مسلمانان را به طور غیرمستقیم با تروریسم پیوند میزند.
یکی دیگر از دلایل دیتیب اشاره به این بود که مسلمان روزهدار نمیتوانند در گرمای ۲۵ درجه برای تظاهرات به خیابان بروند و چندین ساعت پیادهروی در این دما معقول نیست. دیتیب اما اعلام کرد در تمامی مساجد در آلمان علیه ترور سخنرانی داشته است.
۳. مراد گولوز (Morad Guelues)، دبیرکل شورای اسلامی آلمان نیز از این تصمیم دیتیب دفاع کرده و تظاهرات صلحآمیز را کاری بیهوده دانست و خواهان آن شد سیاست رسمی دولت آلمان با شدت بیشتر بر علل تروریسم تمرکز نشان دهد.
انتقاد مبتکر تظاهرات به واکنشها
لمیا قدور، مبتکر اصلی این تجمع از این نوع واکنشها انتقاد کرد و عدم شرکت را اشتباهی بزرگ خواند. علاوه بر وی برخی افراد و چهرههای سیاسی نیز نسبت به این حرکت واکنش نشان دادند. Aydan ،Oezoguz، کمیسار دولتی ادغام اجتماعی آلمان، نیز این تصمیم دیتیب را مایه تأسف نامید و در مصاحبه با روزنامه فونکه مدین گروپه (die FunkeMediengruppe) اظهار کرد: «دیتیب با این رفتار، خود را بیشتر به حاشیه میراند و به اعتبار خود لطمه میزند».
هایکو ماس (Heiko Maas)، وزیر دادگستری فدرال (SPD) نیز در اینباره گفت: وظیفه تمام جوامع مدنی است که از ترور فاصله بگیرند. دیتیب با لغو حضور خود، این سازمان را بیش از پیش منزوی خواهد کرد و نباید تعجب کرد که این استدلالهای جدید، خود نوعی دشمنی با اسلام است.
تظاهرات؛ پل اتحاد مسلمان و غیر مسلمان در برابر تروریسم
کامیل گیوسوف، (Cemile Giousouf)، کمیساریای ادغام گروه پارلمانی CDU/CSU نیز بیان کرد: هیچ دلیل عینی برای لغو حضور در تظاهرات علیه ترور وجود ندارد.
فولکر بک (Volker Beck)، نماینده حزب سبزها در مجلس آلمان که دارای مواضعی تند است هم اعلام داشت، دیتیب تصمیم گرفت دیگر بخشی از جامعه مدنی نباشد. این اتحادیه هرچه که میگذرد بیشتر از الگوی رفتاری اتحادیههای اسلامی فاصله گرفته و مشکلساز میشود.
در نگاه وی «کسی که میخواهد خود را به عنوان تشکیلات دینی میلیونها مسلمان در آلمان عرضه کند باید مسؤولیتهای اجتماعی خود را بپذیرد. ساختارهای دیتیب برای این منظور در وضعیت مناسب قرار ندارند. با این همه تظاهرات صلح یک موفقیت است زیرا این حرکت پلی بین مسلمان و غیر مسلمان برای اتحاد و بیداری در برابر تروریسم ایجاد میکند».
ملاحظات
• اتحادیه ترکی ـ اسلامی «دیتیب» مدتی است که از طرف دولت آلمان مورد اتهام قرار دارد. چندی پیش گزارشهایی در مورد دیتیب منتشر شد مبنی بر این که اعضای این تشکل متهم به ارسال اطلاعات آن دسته از اعضای خود به دولت ترکیه هستند که در زمره هواداران و افراد وابسته به فتحالله گولن، واعظ و روحانی مخالف اردوغان قرار دارند. بر این اساس دادستانی آلمان به ظن جاسوسی تحقیقات خود را درباره فعالیتهای دیتیب در ماه ژانویه آغاز کرد. بکیر البوگا (BekirAlboga) دبیرکل دیتیب، در گفتوگو با خبرنگار روزنامه آلمانی راینیشه پست، ارسال اطلاعات هواداران گولن به دولت ترکیه را تائید کرد و گفت: «فرمانی در این مورد از طرف مقامات وزارت دیانت ترکیه برای امامان دیتیب صادر نشده بود، اما متأسفانه تعداد کمی از آنها این مأموریت را اجرا کردند».
• دیتیب در برگیرنده نزدیک به ۹۰۰ انجمن اسلامی و مساجد وابسته است که در سراسر آلمان پراکندهاند و حدود ۷۰ درصد مسلمانان ساکن آلمان را تحت پوشش خود دارند. این اتحادیه ارتباط نزدیکی با وزارت دیانت ترکیه دارد و به ابتکار مقامهای این وزارتخانه تأسیس شده تا مهاجران ترک ساکن آلمان را در چارچوب یک اسلام سکولار سازماندهی کند. دیتیب ارتباط تنگاتنگی با دولت ترکیه دارد و امام جماعتهای مساجد آن کارمندان وزارت دیانت ترکیه هستند.
• به گزارش خبرگزاری آلمان در ماه دسامبر سال گذشته میلادی وزارت دیانت ترکیه از تمام کارکنان مذهبی سفارتخانه و کنسولگریهای ترکیه در آلمان خواسته بود تا اخباری درباره مخالفان اردوغان، رییسجمهور ترکیه و هواداران گولن جمعآوری کرده و در اختیار مسؤولان کنسولگریها قرار دهند. فولکر بک (Volker Beck)، نماینده حزب سبزها در مجلس آلمان ضمن انتقاد از تأخیر در بررسی این موضوع بر این نکته تأکید کرد، باید روشن شود که آیا بعضی از متهمان به جاسوسی از ماه دسامبر سال گذشته تاکنون از آلمان خارج شدهاند یا نه؟
• بر خلاف اتحادیه دیتیب و شورای اسلامی چند حزب و گروه شناخته شده مذهبی و غیر مذهبی از جمله شورای مرکزی مسلمانان آلمان، جامعه ترکها در آلمان(tuerkischeGemainde) و شمار زیادی از سیاستمداران برای شرکت در این تظاهرات فراخوان داده بودند، اما میزان استقبال کمشمار از این تجمع نکتهای قابل ملاحظه به نظر میآید. تظاهرات صلحآمیز مسلمانان علیه افراطگرایی برای بار دوم قرار است در تاریخ ۲۳ ژوئن(روز قدس/دوم تیرماه) در برلین برگزار شود.
• بر اساس گفتههای هانس گئورگ ماسن، رییس اداره حفاظت از قانون اساسی آلمان، هزاران اسلامگرای تندرو در آلمان زندگی میکنند که تعداد آنها از تابستان گذشته رو به افزایش بوده است. از میان آنها چند صد نفر آمادهاند که در اقدامات خشونتآمیز شرکت کنند.
سخن آخر
همزمانی برنامه تظاهرات دوم این جریان با روز جهانی قدس که آن هم همه ساله در برلین برگزار میشود، انعکاس این دو پیام متفاوت را میتواند نزد مخاطبان آلمانی از جامعه مسلمانان مقیم سبب شود که «تهدید اصلی در میان شبکه مسلمانان مقیم آلمان برای اسلام کدام یک از این دو عنصر هستند: افراطگرایی درون اسلامی و یا صهیونیسم؟»/۸۴۷/ب904/ف
منبع: ایکنا