شکست سرمایه گذاری پنجساله عربستان در پاکستان
به گزارش خبرگزاری رسا، سالیان درازی از جولان دادن حکومت حزب نواز در کشور پاکستان میگذرد و بارها مردم شاهد بودند که با تنگ شدن عرصه بر سران این حزب، آنها به عربستان پناه برده و حتی سالهای تبعید خود را نیز در این کشور گذراندند.
ولی تنها مهرههای سیاسی نمیتوانستند فکر و اندیشه وهابیت را در دل پاکستان گسترش دهند لذا نگاهی دقیق و ریز بینانه به وضعیت میدانی پاکستان نشان میدهد که از حدود 5 سال قبل آل سعود تلاش گسترده ای را برای رخنه طیفی از افراط گرایان به بدنه سیاسی پاکستان آغاز شد.
این حرکت دقیق و برنامه ریزی شده باید در پوشش گروهی مذهبی انجام میشد که حداقل ادعای به دست گرفتن قدرت را در پاکستان داشته باشد، از آنجا که بسیاری از اهل سنت پاکستان و احزاب مذهبی متعلق به اهل سنت بریلوی است طبیعتا نمیپذیرفتند که تبدیل به مهره آل سعود شوند ولی پتانسیل کامل اجرای فرامین آل سعود در حزب جمعیت علمای اسلام شاخه فضل الرحمن وجود داشت و آنها در سایه حمایت حزب نواز قدرت خوبی نیز به دست آورده بودند و از سوی دیگر جزو احزاب ممنوع الفعالیت نبودند.
به همین دلیل بررسیها نشان میدهد که بسیاری از چهرههای افراطگرای لشکر جهنگوی و سپاه صحابه طی سال های اخیر وارد حزب جمعیت علمای اسلامی شاخه فضل الرحمن شدند.
فضل الرحمن سالها است تلاش میکند تا منافع گروههای افراطگرا را حفظ کند و در این رابطه جزو مصرترین نمایندگان پارلمان نسبت به طرح صلح با تروریستهای تحریک طالبان پاکستان بود.
وی در سال 2013 بارها از طرح مذاکره حمایت کرده و مخالف هرگونه سرکوب نظامی بود، هرچند علی رغم تلاشهای او ارتش پاکستان در اقدامی جسورانه عملیات ضد تروریستی ضرب عضب را آغاز کرده و به موفقیتهای بسیار خوبی نیز دست یافت.
طی سالهای بعدی عربستان تلاش کرد از طریق حمایت مالی فضل الرحمن را قدرتمندتر کرده و در سایه حمایت حزب نواز، انتخابات 2018 را نیز به سود خود رقم زند.
دو سفر مهم نایب امام جماعت مسجد الحرام که وزیر فرهنگ سعودی عضوی از تیم همراه او بود!! به دعوت شخص فضل الرحمن انجام شد.
مخاطبانی که اخبار پاکستان را مطالعه میکنند به خوبی آگاه هستند که همزمان با سفر «شیخ صالح بن محمد آل طالب» تمام رسانههای قدرتمند پاکستانی از جمله جیو تی وی ضمن مقدس سازی بی حد و حصر وی در قالب نام «امام کعبه» تمام فعالیتهای او را برجسته کردند که از جمله آن شرکت وی در اجتماع صدمین سال تاسیس حزب جمعیت علمای اسلام بود.
وی در این اجتماع سخنرانی کرده و به نحوی مردم را به این سمت سوق داد که عربستان حامی جمعیت علمای اسلامی شاخه فضل الرحمن است.
این سفرها با تزریق فراوان دلار های سعودی همراه بود و حضور تعداد زیادی از طرفداران حزب جمعیت علمای اسلام شاید این توهم را برای آنان به وجود آورد که حتی می توانند داعیه دار حکومت برخی ایالتهای پاکستان باشند.
فضل الرحمن در اواخر عمر حکومت حزب نواز و همزمان با افزایش مشکلات در ایالت بلوچستان که منجر به استعفای سروزیر این ایالت شد از نواز شریف درخواست کرد که حکومت را در این ایالت به او بسپارد ولی نتوانست نظر موافق رییس رد صلاحیت شده حزب نواز را به دست آورد.
آنها حتی برای به دست آوردن اقبال عمومی در یک انفجار مشکوک حاضر شدند 40 نفر از اعضای خود را نیز قربانی کنند، این اتفاق در ایالت بلوچستان و پیش روی کاروان «مولانا حیدری» عضو ارشد حزب جمعیت علمای اسلام و معاون سنای پاکستان رخ داد.
با نزدیک شدن انتخابات فضل الرحمن که دیگر وابستگی او به آل سعود محرز شده بود تلاش کرد تا در قالب یک فرد اعتدال گرا جلوه کند و حمایت برخی احزاب شیعی را نیز به دست آورده و با نام «مجلس متحده عمل» که یک گروه مذهبی تلقی می شد در انتخابات شرکت کند.
روز انتخابات اما سختترین نتیجه را برای او به ارمغان آورد و حتی شخص فضل الرحمن نیز نتوانست وارد پارلمان پاکستان شود!
آنها نه تنها پروژه آل سعود را به باد دادند، بلکه از رقیب سنتی خود یعنی تحریک انصاف نیز شکست خوردند و نکته جالب تر اینکه احزاب اپوزیسیون که فضل الرحمن قصد داشت با تکیه بر قدرت آنان انتخابات را مجددا برگزار کند نیز حاضر نشدند با او همراهی کنند.
اینک فضل الرحمن شکست خورده باقی مانده است و عربستانی که دیگر نفوذ سابق را در سیاست پاکستان ندارد و عمران خانی که هر روز به ایران نزدیکتر می شود./۸۴۷/ب۱۰۳/ع
حسام کیان مقدم/تسنیم