۰۹ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۰
کد خبر: ۲۸۴۴۳۴

رقابت امارات با عربستان برای نفوذ در یمن

خبرگزاری رسا ـ تحلیلگران مسائل بین الملل می گویند نقش فزاینده ابوظبی در یمن نشاندهنده افزایش جاه طلبی های امارات در رقابت با نفوذ عربستان در منطقه است.
يمن

 

به گزارش خبرگزاری رسا، تحلیلگران مسائل بین الملل می گویند نقش فزاینده ابوظبی در یمن نشاندهنده افزایش جاه طلبی های امارات در رقابت با نفوذ عربستان در منطقه است.

پایگاه خبری عربی 21 با درج این مطلب نوشت: دولت امارات که امروز به یکی از مهمترین بازیگران حوزه سیاست جهان عرب ومنطقه تبدیل شده، برای افزایش نفوذش در یمن تلاش می کند.


تحلیلگران بحران یمن می گویند نقش فزاینده ابوظبی در این بحران نشان ازافزایش سطح خواستها و جاه طلبی رهبران این کشور کوچک خلیج فارس دارد تا جایی که این امیرنشین کوچک سودای رقابت با نفوذ عربستان را در سر می پروراند.


ایفای نقشی سیاسی با اهداف اقتصادی


نبیل الشربجی، استاد روابط بین الملل دانشگاه الحدیده دراین باره می گوید: هیچ یک از کشورهای حاشیه خلیج فارس نمی تواند نقش یا شیوه سیاسی مغایر با خواستهای عربستان را برعهده بگیرد. این یکی از اصول سیاست خارجی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس است و وقتی که عربستان درقبال مساله ای اعلام موضع می کند برمبنای یک تعهد نانوشته دیگران باید از این موضع عربستان تبعیت کرده و آن را بر مواضع اصلی خویش مقدم بدارند.


وی افزود: وجود هرگونه رقابت بین امارات وعربستان برسر توسعه نفوذ درمنطقه را ازاین منظر رد کرد.


الشربجی توضیح داد: افزایش نقش آفرینی امارات محصول اختلاف نظربین کشورهای حوزه خلیج فارس در باره بحران جاری دریمن است؛ عربستان دربرابر موضع قطر مبنی بر سهم خواهی درهدایت و فرماندهی این بحران به شدت مقاومت می کند ونمی خواهد نقشی به قطر دراین زمینه بدهد؛ این اختلاف زمینه افزایش نقش امارات را فراهم کرده است.


وی گفت: حکومت امارات می تواند در رفع موانع موجود برای حل بحران یمن به ویژه مساله علی عبدالله صالح ،نقشی بسیار موثر بازی کند، امارات می تواند از ثروت صالح استفاده کرده واین ثروت را در داخل این کشور به کار گیرد.


نبیل الشربجی افزود: نظارت بر منافع و محورهای فعالیت اقتصادی یمن مانند بنادر و اسکله های ماهیگیری و جزیره سطقری این کشور، می تواند برای امارات منافع اقتصادی سرشاری دربر داشته باشد.


تردید در اهداف امارات


از سوی دیگر علی الفقیه معاون سردبیر روزنامه المصدر یمن گفت: امارات عربی متحده در چارچوب تشکیل ائتلاف عربی علیه یمن دارد نقش آفرینی می کند، اهداف این ائتلاف و نقش اعضا هم از همان ابتدای تشکیل ائتلاف مشخص واعلام شده بود.


فقیه افزود: ایفای نقش پررنگ در بحران یمن را نمی توان دلیلی برای سوء نیت امارات عنوان کرد زیرا تلاشهای این کشور در راستای اهداف ائتلاف دربازگرداندن دولت هادی به قدرت صورت می گیرد.


وی گفت: بعید است بین ریاض و ابوظبی منازعه ای درگیرد زیرا وارد شدن امارات به رقابت با عربستان اساسا با منافع خود امارات نیز سازگار نیست؛ منافع امارات در گرو همکاری نزدیک با یک یمن امن و با ثبات با توافق همه کشورهای منطقه، به دور از تضارب منافع یا رقابت برای افزایش دایره نفوذ یک کشور خاص است.


فقیه گفت: شرایط کنونی حاکم بر منطقه امکان بازگشت به وضع قبل و تشتت و اختلاف دربین کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را نمی دهد، این اختلافت پیش ازاین موجب ضعف این کشورها و کاهش تاثیر گذاری و نقش افرینی آنها و پیروزری رقیبان منطقه ای به ویژه ایران برآنها شده بود.


رقابت دوکشور برای افزایش نفوذ محتمل است


از سوی دیگر ریاض الاحمدی تحلیلگر سیاسی مرکز مطالعات نشوان الحمیری دراین باره می گوید : ریاض می تواند محاسبات هر کشوری که بخواهد با او به رقابت برخیزد برهم بزند، ولی بحران یمن درکل می تواند این کشور را عرصه یک جنگ نیابتی طولانی مدت کند.


وی افزود: به نظر می رسد عربستان و امارات در زمینه حدود دخالت دریمن و ادامه عملیات نظامی در یمن با یکدیگر اختلاف دارند؛ عربستان می خواهد مناطق مرزی در اولویت عملیات نظامی قرار گیرد درحالی که امارات خواهان راه حل سیاسی برای این بحران است.


الاحمدی گفت: این دو کشور رقابتی پنهان دارند، گرچه در ظاهر اختلافی ندارند، قراردادن امارات در اولویت دخالت زمینی درعدن و استانهای دیگر درچارچوب توزیع نقش‎ها بین عربستان و سایر کشورهای دخیل دراین بحران صورت می گیرد، از سوی دیگر امارات نمی خواهد در صف اول درگیری ها قرارگرفته و با حساسیت های ناشی از این نقش روبه رو شود ودرصورت پیچیده تر شدن بحران پیامدهای بعدی دامنگیر این کشور شود.


این پژوهشگر مسایل سیاسی پیش بینی کرد: با ورود به مرحله دخالت زمینی گسترده ائتلاف در یمن، رقابت واقعی وپیامدهای عملی آن با توجه به اولویت های هر یک از کشور های دخیل و مواضع آن در قبال یمن، خود را نشان می دهد ؛ امارات به شدت تلاش می کند از جریانات سیاسی اسلامگرا پرهیز کند حال انکه به نظر می رسد عربستان ازگروه های مختلف سیاسی استقبال کرده و به شدت به دنبال غلبه بر گروه انصار الله یمن است./994/ب101/د

ارسال نظرات